Η ογκώδης δικογραφία των 7.000 σελίδων για την υπόθεση της Novartis έφτασε την Τρίτη στη Βουλή και σήμερα βλέπουν το φως τις δημοσιότητας στοιχεία από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς που φέρεται να δωροδοκήθηκαν με συνολικά 50 εκατομμύρια από την εταιρεία.

«Ο τότε υπουργός Υγείας εξήγγειλε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της Υγείας, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για διαγνωστικά τεστ AIDS. Θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ. Τη μίζα μοιράστηκαν ο υπουργός Υγείας, ο τότε γενικός γραμματέας του και ο τότε γενικός διευθυντής του αρμόδιου οργανισμού», ανέφερε στις καταθέσεις που έδωσε στους εισαγγελείς ο ένας προστατευόμενος μάρτυρας, όπως μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων.

Ο ίδιος μάρτυρας υποστηρίζει ότι δίνονταν μίζες και μέσω υπερτιμολογημένων εκδηλώσεων. «Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στον τότε υπουργό Υγείας, τον γενικό γραμματέα και τον επικεφαλής δημοσίου οργανισμού, χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας».

Ο μάρτυρας αναφέρεται και σε δωροδοκία δεύτερου υπουργού Υγείας. Και οι τρεις μάρτυρες δεν αναφέρουν αν οι ίδιοι μετέφεραν λεφτά μέσα σε βαλίτσες. «Είδα μια βαλίτσα γεμάτη με δεσμίδες από χαρτονομίσματα, χρώματος ροζ-μοβ, να τοποθετείται στο αυτοκίνητο του… Το αυτοκίνητο έφυγε με κατεύθυνση το πολιτικό γραφείο που σας ανέφερα. Μια ώρα μετά συνεννοήθηκα μέσω της γραμματέως του πολιτικού ότι προσεγγίζει εκεί για να του ανοίξουν τη μπάρα και να μπει το όχημα μέσα», ανέφερε μάρτυρας.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, κατέθεσε τέσσερις φορές. Η προτελευταία παραμονές Πρωτοχρονιάς και η τελευταία ανήμερα του συλλαλητηρίου της Αθήνας. «Αργότερα πληροφορήθηκα ότι τα χρήματα παραδόθηκαν. Με τον ίδιο τρόπο παραδίδονταν βαλίτσες και σε άλλους εμπλεκόμενους υπουργούς. Σε έναν μάλιστα τα χρήματα πήγαιναν σε κρυφό γραφείο που διατηρούσε στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Κηφισίας».

Και οι τρεις μάρτυρες αναφέρονται σε ένα πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί από τα κεντρικά της Novartis, το Harvard Project, που κατά τους μάρτυρες προοριζόταν για τον επηρεασμό κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα για να κυριαρχήσει η εταιρεία στην αγορά του φαρμάκου.