Σε υπεράσπιση της οικονομικής πολιτικής της περιόδου 2004- 2008, οπότε ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, προβαίνει ο Γιώργος Αλογοσκούφης, σε υπόμνημα που απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.
Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης εκτιμά πως από το 2007, η δημοσιονομική προσαρμογή που εφάρμοζε η κυβέρνηση Καραμανλή, ανακόπηκε και αντιστράφηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και του υψηλού χρέους, που της είχαν κληροδοτήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Στο υπόμνημά του ο κ. Αλογοσκούφης, δηλώνει αναρμόδιος να τοποθετηθεί επί της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2009, καθώς ο ίδιος απομακρύνθηκε από το υπουργείο στις 7 Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν “παραποιούσε” στατιστικά στοιχεία. Παραποίηση στατιστικών στοιχείων καταγγέλθηκε για την κυβέρνηση Παπανδρέου, με την πρόχειρη και αστήρικτη αναθεώρηση του Οκτωβρίου του 2009, από στελέχη, όχι μόνο της ΕΣΥΕ επί κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και από στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που διόρισε η κυβέρνηση Παπανδρέου», αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης.
Ο πρώην υπουργός, αναφορικά με τη στατιστική καταγραφή της δημοσιονομικής πραγματικότητας, παραδέχεται την ύπαρξη «προβλημάτων ακρίβειας των στοιχείων, που παρέμεναν και παραμένουν, κυρίως σε σχέση με τις εκτός κρατικού προϋπολογισμού δαπάνες των φορέων της γενικής κυβέρνησης»- αλλά κι αυτά «πολύ περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν».
Άλλωστε, επί ΝΔ, «η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη βελτίωση της ακρίβειας των στοιχείων υπήρξε συνεχής», ενώ διενεργήθηκε και η δημοσιονομική απογραφή του 2004 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Eurostat, που «παρουσίασε τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικότητας και των στοιχείων που παρουσίαζε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Σε επίπεδο άσκησης οικονομικής πολιτικής, ο πρώην υπουργός επικαλείται τους «υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης», που σημειώθηκαν επί της υπουργίας του, «ως αποτέλεσμα μιας αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής, που, μέσω της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, της σταδιακής μείωσης της φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων και μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, οδήγησε σε σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων».
Το 2004 -σημειώνει ο πρώην υπουργός – η κυβέρνηση Καραμανλή ξεκίνησε, επίσης, μια προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος 8% και του δημοσίου χρέους ύψους 100% που είχε παραλάβει.
«Μετά το 2007, η προσαρμογή ανακόπηκε και, εν μέρει αντιστράφηκε, λόγω της κρίσης, της παγκόσμιας ύφεσης, αλλά και των πολιτικών περιορισμών που ανέκυψαν στην εφαρμογή της», αναφέρει στο υπόμνημά του ο Γ. Αλογοσκούφης. Η αύξηση των ελλειμμάτων που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, δεν διαφέρει από την αντίστοιχη που υπήρξε στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. «Αυτό που διαφοροποιεί την Ελλάδα και που είναι η βάση των σημερινών προβλημάτων, είναι το υψηλό δημόσιο χρέος της, κάτι που δεν δημιούργησαν, αλλά κληρονόμησαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή».
«Αυτό που οδήγησε την Ελλάδα στη δίνη της κρίσης ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου και όχι οι πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος είχε προεκλογικά προειδοποιήσει για τους επερχόμενους κινδύνους», υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο κ. Αλογοσκούφης.