Τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, στο πλαίσιο της πρότασης της κυβέρνησης Καραμανλή για συνθέτη ονομασία erga omnes, επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως πιέζεται από τις ακροδεξιές πτέρυγες του κόμματός του. Μάλιστα, του καταλόγισε πολιτικό τυχοδιωκτισμό, καθώς -όπως είπε- σε ένα σοβαρό εθνικό θέμα κρύβεται. «Άλλη μία φορά λειτουργεί με δημαγωγικό, ανεύθυνο και μικροπολιτικό τρόπο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι στάση σοβαρού και υπεύθυνου πολιτικού», ενώ κάλεσε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν πως η μη λύση επιτείνει το πρόβλημα.
Σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομολόγο του, στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία ειλικρινή βούληση από τη γείτονα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδέκτης λύσης.
Για το επίπεδο των διαπραγματεύσεων και την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε πως «αυτήν τη στιγμήν στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει κάτι να συζητηθεί» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στη γραμμή του 2007-2008, όπως αναφέρεται και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για συνθέτη ονομασία έναντι όλων. «Εφόσον προκύψουν ζητήματα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ, προφανέστατα η κυβέρνηση θα πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες» τόνισε.
Ερωτηθείς για τις διαρροές στον χθεσινό Τύπο από την πλευρά Καραμανλή για το ονοματολογικό, ο υπουργός Επικράτειας απάντησε ότι δεν σχολιάζει διαρροές ή υποτιθέμενα δηλώσεις και επισήμανε: «Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, η θέση της χώρας είναι συνθέτη ονομασία εναντι όλων». Μάλιστα, υπενθύμισε την τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη υπέρ της συνθέτης ονομασίας, αλλά και την απάντηση του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής -σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη- ότι επιδιώκει συνθέτη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» και για χρήση έναντι όλων. Πάνω σε αυτήν τη θέση η κυβέρνηση σήμερα προσθέτει είτε τον γεωγραφικό, είτε τον χρονικό προσδιορισμό, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σε ερώτηση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε πως προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ είναι να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό, «χωρίς λύση δεν υπάρχει εξέλιξη».
Σχετικά με τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, ότι είναι αργά για ενημέρωση, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «αποδεικνύει την απολύτως τυχοδιωκτική πολιτική της ΝΔ». Όπως ανέφερε, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα, θα κληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για ενημέρωση. «Στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτακης αποφασίσει να μην έρθει, θα κριθεί από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολίτες που βλέπουν με ευαισθησία το ζήτημα. Αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιούς». «Να αναρωτηθούμε, η εθνικιστική έξαρση το ’92 βοήθησε ή υπονόμευσε την εθνική στάση;» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε πως η κυβέρνηση, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αναζητά την εξεύρεση λυσης.
Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική αποτίμηση του συλλαλητηρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως αρκετοί πολίτες αντιμετωπίζουν με ευαισθησία το ζήτημα, ενώ αναφέρθηκε και στην εθνικιστική πολιτική κατεύθυνση που πήρε το συλλαλητήριο, για την οποία, όμως, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι εκφράζει το σύνολο του ελληνικού λαού. «Εθνικιστικές ρητορίες βρίσκουν ακροατήριο, αλλά δεν αντανακλούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν το συλλαλητήριο επηρεάζει τη διαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν τίθενται νέα δεδομένα από το συλλαλητήριο, η εξωτερική πολιτική δεν επηρεάζεται από αυτό».
Για την κάλυψη του συλλαλητηρίου από την ΕΡΤ επισήμανε: «Δεν θυμάμαι η ΕΡΤ να μεταδίδει απευθείας συλλαλητήρια».
Όσο για τις δηλώσεις του κ. Φραγκούλη για σχηματισμό πολιτικού φορέα, ο υπουργός Επικράτειας υπογράμμισε: «Γνωρίζαμε τον κ. Φραγκούλη ως εν αποστρατεία στρατηγό, τώρα εμφανίζεται ως επίδοξος ηγέτης». «Το Σύνταγμα τού το επιτρέπει (···) θα μετρήσει τις δυνάμεις του όπως όλοι μας» συμπλήρωσε. Πάντως, όπως ανέφερε, τελικός κριτής είναι ο ελληνικός λαός.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως στο παρελθόν υπήρξαν πρόσωπα που στήριξαν την πολιτική καριέρα τους στο Μακεδονικό, όπως ο κ. Σαμαράς, συνεπώς, όπως είπε, ο κ. Φραγκούλης δεν είναι ο πρώτος.