Με νέα παρέμβασή του και απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο Επίτροπος Ο. Ρεν σημειώνει πως «η Επιτροπή είναι της άποψης ότι ενόψει της πολυετούς ύφεσης στην Ελλάδα και των πολυάριθμων φορολογικών αυξήσεων που επιβλήθηκαν το 2010 και το 2011, για να μειωθεί το έλλειμμα κατά το 2012 πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρεις πυλώνες: (i) στη μείωση των δαπανών, (ii) στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και (iii) στην περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης».

Παράλληλα, όμως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών καθώς απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή σημείωσε πως «με βάση την αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσον αφορά στις δαπάνες και τη δέσμευση για επιτόπου επαληθεύσιμη πρόοδο, θα μπορούσαν να μελετηθούν, μεσοπρόθεσμα, περαιτέρω πολιτικές επιλογές όσον αφορά στη φορολογική πολιτική».

Ο κ. Παπανικολάου στο ερώτημά του επικαλέστηκε δηλώσεις του επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα κ. Ράιχενμπαχ, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα δίνοντας έμφαση στην περικοπή των δαπανών, και όχι στην αύξηση των φόρων.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός Επίτροπος ανέφερε πως η δέσμη των μέτρων είναι προσανατολισμένη μέχρι στιγμής, σε μεγάλο βαθμό, στη βελτίωση των εσόδων μέσω φορολογικών αυξήσεων. Η ανάγκη αναπροσαρμογής αυτής της ανισορροπίας προς την κατεύθυνση του ελέγχου των δαπανών και της μείωσης των δαπανών είναι πρωταρχικής σημασίας για το 2012.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε πώς «διαφαίνεται, έστω και πολύ καθυστερημένα, να διαμορφώνεται και στους κόλπους της Επιτροπής ένας σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών υπερφορολόγησης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Είναι σαφές πως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, μη έχοντας καμία εναλλακτική πρόταση για την διασφάλιση της μείωσης του ελλείμματος, κατέφευγε δύο χρόνια τώρα μονίμως στην εύκολη λύση της αύξησης της φορολογίας. Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν πλέον.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, δικαιώνονται απόλυτα. Μόνη λύση και προτεραιότητα από εδώ και πέρα, η αναζήτηση τρόπων και πολιτικών βιώσιμων για τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας».