Για θετικά μέτρα που έρχονται με το πολυνομοσχέδιο και τα οποία υπερτερούν των αρνητικών, έκανε λόγο με δηλώσεις της η Ράνια Σβίγκου. Επίσης, τόνισε ότι στη διαπραγμάτευση που έγινε με τους θεσμούς, «αποκρούστηκαν αντεργατικές μεταρρυθμίσεις», τις οποίες «σήμερα προσπαθεί να επαναφέρει η Νέα Δημοκρατία».
«Κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αποκρούσαμε και τις αντεργατικές απαιτήσεις, όσον αφορά το συνδικαλιστικό νόμο, αποκρούσαμε μια σειρά πραγμάτων, όπως το λοκ άουτ και επίσης, μην ξεχνάμε, τη μεγάλη μάχη που δόθηκε στην προηγούμενη αξιολόγηση και η οποία κερδήθηκε, και αφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την 1η Σεπτεμβρίου 2018, όπου εκεί επανέρχονται οι αρχές της επεκτασιμότητας, αλλά και της ευνοϊκότερης ρύθμισης», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι πρόκειται «για ένα μνημονιακό νομοσχέδιο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης, όπου όμως τα θετικά μέτρα υπερτερούν των αρνητικών».
Αναφερόμενη στα θετικά σημεία του πολυνομοσχεδίου είπε, ότι «υπάρχουν και ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο, όπου επιτέλους η χώρα μας μπαίνει στον 21ο αιώνα με αυτή τη ρύθμιση. Υπάρχει το υπερπρονόμιο των εργαζομένων στους πλειστηριασμούς στις επιχειρήσεις, όπου, σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο προηγούμενο καθεστώς, οι εργαζόμενοι ήταν οι τελευταίοι που πληρώνονταν σε περίπτωση πλειστηριασμού μιας επιχείρησης».
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ό,τι αφορά το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για τις απεργίες, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, απάντησε ότι «πρέπει να ορίσουμε τι ήταν αυτό το οποίο ήθελε το ΔΝΤ σε αυτήν τη διαπραγμάτευση».
Για να προσθέσει ότι «αυτό που ήθελε, ήταν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που την έκανε εχθές, η οποία αναφέρεται στο 50% +1 για την απόφαση και όχι για την απαρτία, όπως ορίζει η πρόταση στο πολυνομοσχέδιο και να αφορά τα πρωτοβάθμια σωματεία όλα, ανεξάρτητα δηλαδή αν αυτά αναφέρονται σε ευρύτερη περιφέρεια ή έχουν πανελλαδική έκφραση. Δεν θα συζητούσαμε για την απαρτία. Θα συζητούσαμε την πλήρη κατάρρευση κάθε προστατευτικού ιστού και κάθε προστατευτικής ρύθμισης για τους εργαζομένους».
Με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε είναι το τι κερδίσαμε και το τι χάσαμε».
Σε ερώτηση για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή ρυθμίζεται σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως την πρώτη κατοικία», ενώ πρόσθεσε, ότι «θα υπάρξει και Παρατηρητήριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας».
«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε δηλώσει ότι όπου φανεί από τα πράγματα ότι υπάρξει έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα το ενισχύσουμε», πρόσθεσε η κ. Σβίγκου.
«Η ΝΔ συνεχίζει την πεπατημένη της καταστροφολογίας»
Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία, για τη στάση της στο θέμα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.
«Τον Αύγουστο θα γίνει η έξοδος από τα μνημόνια, κάτι το οποίο δεν ήταν ούτε στα πιο τρελά όνειρα της ΝΔ. Καταλαβαίνω ότι τώρα προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της εξόδου από τα μνημόνια, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε ότι η χώρα καταρρέει, το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι έρχεται νέα δανειακή σύμβαση μετά το τέλος της τωρινής, κοκ. Τώρα, ακριβώς επειδή δεν έχει άλλο επιχείρημα, συνεχίζει στην πεπατημένη της καταστροφολογίας» είπε η κ. Σβίγκου και τόνισε ότι κατά τη διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση δεν βρέθηκε σε αντιπαράθεση μόνο με τους θεσμούς, αλλά και με πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας.
«Τα πράγματα τα οποία τα πάλεψε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όχι μόνο τώρα, αλλά από την περίοδο μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Αυγούστου, δεν βρέθηκε σε αντιπαράθεση μόνο με την τρόικα για μια σειρά ζητημάτων, αλλά βρέθηκε σε αντιπαράθεση και με τη ΝΔ η οποία σε όλες τις περιπτώσεις λειτούργησε ως φερέφωνο των πιο ακραίων απαιτήσεων της τρόικας και του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο τα γραφεία της οδού Κουμουνδούρου δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και την ανακοίνωση της ΝΔ, απάντησε: «Περιμένουμε τη ΝΔ να έρθει να τα πάρει, γιατί έτσι μπορεί να λύσει και το οικονομικό πρόβλημα που έχει και τα ενοίκια τα απλήρωτα που λένε ότι έχει στους προηγούμενους ιδιοκτήτες»
Για να προσθέσει ότι η ΝΔ «αναμασά ένα θέμα κάθε δύο χρόνια -είχαμε ξαναδεί και πριν από ένα χρόνο να μιλάει για το ίδιο ζήτημα- δεν καταφέρνει τίποτε παραπάνω από το να θυμάται ο κόσμος τα φεσώματα στις τράπεζες και στους ιδιοκτήτες των παλιών της κτιρίων» ενώ τόνισε ότι δεν ισχύουν οι αναφορές «για μεγάλο κούρεμα του δανείου».
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αυτά συμβαίνουν στα περισσότερα κόμματα, απάντησε: «Είδαμε συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και υπήρχαν συζητήσεις για το αν θα κρατήσει το ίδιο ή αν θα αλλάξει ΑΦΜ. Αυτά, στην Αριστερά δεν έχουν γίνει, σε καμία ιστορική της περίοδο, σε καμία διάσπαση ή συνένωση».
Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι το υπερταμείο «δεν έχει την ίδια λογική σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε ως μοναδικό του στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενώ στο υπερταμείο μπαίνει η λογική της αξιοποίησης» και προσθέτει ότι θα πρέπει «να υπάρχει όμως γνώση και ολόκληρου του πλαισίου το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015».
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση της Εκκλησίας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισήμανε ότι «η Εκκλησία έχει τον δικό της ρόλο, τον ποιμαντικό της ρόλο. Από εκεί και πέρα, οι λαοί, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλες τις αναπτυγμένες δυτικές δημοκρατίες, εκλέγουν τις κυβερνήσεις για να χειρίζονται τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Οπότε, ο καθένας πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο του ρόλου του» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.