Αντιμέτωπος όχι μόνο με το κλίμα που υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και με το λευκό, το άκυρο και την αποχή είναι ο Ευ. Βενιζέλος στον πρώτο κρίσιμο σταθμό που είναι η απ΄ ευθείας εκλογής του από τη βάση την ερχόμενη Κυριακή.

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη περιγράφεται ως διχαστικό και διαλυτικό και οι πρώτες συζητήσεις για τα διαδικαστικά (η πρώτη συζήτηση έγινε χθες σε άτυπη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου) «κρύβουν» και τις πραγματικές ανησυχίες που υπάρχουν ώστε να μη καταλήξει η διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής από νέα αφετηρία για την οποία ήδη έχει μιλήσει ο κ. Βενιζέλος σε …φιάσκο.

Δεν είναι υπερβολή το ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από εκείνα που στηρίζουν τον Ευ. Βενιζέλο αντιμετωπίζουν την ερχόμενη Κυριακή «σαν τις μισές εθνικές εκλογές» εξηγώντας ότι από το κλίμα που θα κυριαρχήσει την Κυριακή θα κριθεί εν πολλοίς και η προεκλογική πορεία ακόμα και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Σε αυτό το κλίμα η συζήτηση που έγινε χθες στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο πέραν της αναμενόμενης συζήτησης για την οργάνωση της διαδικασίας, περιείχε και το ενδεχόμενο της ψήφου διαμαρτυρίας που αναμένεται να εκφραστεί κυρίως από οπαδούς του Γ. Παπανδρέου, από στελέχη που επηρεάζει ο Χρ. Παπουτσής ακόμα και από στελέχη της κομματικής βάσης που παραμένουν μέλη του ΠΑΣΟΚ αλλά έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν είτε για να στηρίξουν τη Λούκα Κατσέλη και τον Χάρη Καστανίδη στο νέο κόμμα, είτε για να αποχωρήσουν οριστικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να κινηθούν και συνομιλητές του Γ. Ραγκούση ο οποίος έριξε χθες …τορπίλη κατά Βενιζέλου ανακοινώνοντας τη συγκρότηση Ρεύματος Ανανέωσης εντός ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με αρκετά στελέχη που συνομιλούν και συμπορεύονται το τελευταίο διάστημα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας να διαφωνούν κάθετα με το timing που επέλεξε ο κ. Ραγκούσης να ανακοινώσει την πρωτοβουλία του λέγοντας επί λέξει ότι «θα έπρεπε να δώσει χώρο και χρόνο στον Ευ. Βενιζέλο, να τον αφήσει να κάνει τις δικές του κινήσεις και μετά τις 19 του μήνα που ο Ευ. Βενιζέλος έχει ξεδιπλώσει τις δικές του κινήσεις, ο Γιάννης να ανακοινώσει την πρωτοβουλία του».

Όπως βέβαια σημειώθηκε από πολλούς το γεγονός ότι ο κ. Ραγκούσης σε ένα κείμενο 11 σελίδων δεν αναφέρει πουθενά το όνομα του Ευ. Βενιζέλου και της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στις 18 του μήνα, παρά μόνο ότι η πρωτοβουλία του για ρεύμα εντός ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται στο καταστατικό…

Στην προσπάθεια που θα κάνει ο Ευ. Βενιζέλος και το επιτελείο του για να «μαζέψει» αυτό το κλίμα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί και μία δήλωση από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου πριν από την Κυριακή με την οποία να καλεί τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στη διαδικασία, χωρίς βέβαια να υπάρχει εικόνα αυτή τη στιγμή αν ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδεχθεί ένα τέτοιο αίτημα. Πάντως, δεν υφίσταται θέμα αποχώρησης του Χρήστου Παπουτσή από το ΠΑΣΟΚ, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – ο ίδιος διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης «ήταν και θα είναι στο ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την παραίτησή τους στη διάθεση του Ευ. Βενιζέλου είναι έτοιμοι εφόσον τους ζητηθεί να θέσουν δύο στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Καρχιμάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος. Ο κ. Βενιζέλος πάντως, πέραν του τι λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους στενοί του συνεργάτες, δεν έχει δώσει ακόμα στίγμα προθέσεων για τις αλλαγές που θα επιδιώξει στην Ιπποκράτους και είναι το πλέον πιθανό μέχρι την Κυριακή να μην υπάρξει καμία αλλαγή.