Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν «καταστροφή» για τον ελληνικό λαό, φοβούμενος ένα φαινόμενο του ντόμινο, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Die Presse.
«Για τον ελληνικό λαό, αυτό θα ήταν μια καταστροφή. Ξέρουμε τι συνέβη στους λαούς των χωρών της Νότιας Αμερικής, όταν περιέπεσαν σε χρεοκοπία», δήλωσε ο Μπαρόζο.
«Επιπλέον, θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια χρεοκοπία με σοβαρές συνέπειες, σε ένα μέλος της νομισματικής ένωσης, αυτό θα επηρεάσει και άλλες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, θα προκαλέσει ένα φαινόμενο του ντόμινο», πρόσθεσε.
«Και είναι πιθανό να υποχρεωθούμε τότε να αυξήσουμε τη βοήθεια που χορηγείται προς άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, αν η Ελλάδα βγει» από τη ζώνη, εκτίμησε, εμφανιζόμενος ωστόσο βέβαιος για την ικανότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση «από τις τεράστιες προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων. Βλέπουμε βέβαια ότι τα προγράμματα λιτότητας προκαλούν ύφεση». Αλλά όπως αναφέρει, είναι χρήσιμα, για να ξαναβρεί η Ελλάδα μια «νέα ανταγωνιστικότητα».
«Μια πτώχευση θα μας οδηγήσει σε μια επιδείνωση του κλίματος για τις επενδύσεις. Δεν θα υπάρξει τότε καμία ανάπτυξη και ανάκαμψη», τόνισε.
Ο κ. Μπαρόζο, που επισκέπτεται σήμερα και αύριο Τρίτη τη Βιέννη, τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Το τρένο θα πρέπει να λάβει την κατεύθυνση της μεγαλύτερης πολιτικής ολοκλήρωσης, για να προφυλαχθούμε από την παγκοσμιοποίηση».
Εκτίμησε ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν «εξευρωπαϊσμό» των εθνικών πολιτικών, και όχι μια εθνικοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών.