Σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε στους εν λόγω φορείς ο κ. Σαχινίδης αναφέρεται πως για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και με δεδομένο το υφιστάμενο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν από όλους όσοι έχουν την ευθύνη εκτέλεσης των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης συγκεκριμένοι στόχοι.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στην αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη συνεχής προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δαπανών.

Ξεκαθαρίζει δε πως καμία απόκλιση από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν θα γίνεται αποδεκτή και ζητά σε περίπτωση ύπαρξης εκτάκτων γεγονότων ή συνθηκών θα πρέπει να γίνεται άμεση ενημέρωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο οποίο θα υποβάλλεται παράλληλα πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού, και πάντως εντός του συνολικού ύψους των δαπανών.

Στο ίδιο πλαίσιο ζητά τη συνεπή τήρηση όλων των παραμέτρων του μητρώου δεσμεύσεων των φορέων και αποσαφηνίζει πως η χρήση πιθανού ταμειακού υπολοίπου από το 2011 θα επιτρέπεται μόνο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών και κατ’ εξαίρεση για τη χρηματοδότηση συνεχιζόμενων έργων των δημοσίων επενδύσεων.

Σαφείς εντολές δίνει ο κ. Σαχινίδης και για τη σύνταξη εκθέσεων σχετικά με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την ανάλυση της εξέλιξής τους, καθώς και την διατύπωση προτάσεων σχετικά με τις ενέργειες για τη μείωση τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι όλες οι προαναφερθείσες ενέργειες θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ώστε αφενός να μην υπάρξει αύξηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης και αφετέρου να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω μείωσή του εντός του 2012.