Η επιτυχία του PSI είναι αυτή που θα κρίνει την εκταμίευση του δεύτερου δανείου προς τη χώρα μας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των 17, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τις τράπεζες να πάρουν μέρος στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

«Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι ένα επιτυχημένο PSI με υψηλή συμμετοχή και μια τελική θετική αποτίμηση του πλήρους πακέτου των πρότερων δράσεων είναι αναγκαίες συνθήκες τόσο για τις δόσεις των ομολόγων του EFSF, όσο και για το δεύτερο πρόγραμμα. Επομένως, προσμένουμε σε μια υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή του χρέους. Οι υπουργοί είναι σίγουροι ότι οι όροι, που περιγράφονται στην πρόσκληση των ελληνικών αρχών προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων περιλαμβάνουν επαρκή ελκυστικά και μοναδικά χαρακτηριστικά, που απευθύνονται στους ιδιώτες πιστωτές και διασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή».

Ο κύριος Γιούνκερ δηλώνει ότι το Συμβούλιο «καλωσορίζει την εκτίμηση της Τρόικας ότι η Ελλάδα έχει κάνει επαρκή πρόοδο στην ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων πρότερων δράσεων», προσθέτοντας ότι απομένουν λίγες δράσεις, που θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Εκφράζεται ακόμα η ικανοποίηση των υπουργών για την «αποφασιστική νομοθετική δράση» της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τους κανόνες του χρηματοοικονομικού τομέα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι υπουργοί εξουσιοδότησαν το EFSF να εφαρμόσει το μηχανισμό επέκτασης των εγγυήσεων του Ευρωσυστήματος, και συμφώνησαν σε ένα μηχανισμό επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση προβλημάτων σταθερότητας του συστήματος. Επιπλέον, δόθηκε το πράσινο φως για την έκδοση από το EFSF ομολόγων, για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής της Ευρωζώνης στο PSI και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τόκων των ελληνικών ομολόγων.