Το βάρος της αναπτυξιακής προσπάθειας στην Ελλάδα πέφτει μεσοπρόθεσμα στη μόχλευση των πόρων του ΕΣΠΑ και στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Υπό το συντονισμό του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία παρέχει και την τεχνική υποστήριξη του εγχειρήματος, η κυβέρνηση σχεδιάζει τρόπους αξιοποίησης πόρων ύψους 15 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Στο επόμενο διάστημα και πριν τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η προετοιμασία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη δημιουργία δύο εγγυοδοτικών ταμείων με κοινοτικά κονδύλια.

Αυτά πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012:

-Το ένα Ταμείο συνδυάζοντας πόρους του ΕΣΠΑ μαζί με χρήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένεται να εξασφαλίσει μέσω των τραπεζών δάνεια για κεφάλαια κίνησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Το δεύτερο Ταμείο με κεφάλαια του ΕΣΠΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και τη συνδρομή της ΕΤΕπ θα διαθέσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ σε μεγάλα έργα υποδομής.

Η δημιουργία των δύο ταμείων αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας η οποία θα παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στα πρότυπα της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW).