Το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει σήμερα Πέμπτη και θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, στις 3 μ.μ (ώρα Ελλάδος), θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, παρουσία του έλληνα υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, με στόχο την καταρχήν επικύρωση του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Παράλληλα, με τη Σύνοδο του Eurogroup, θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες οι Σύνοδοι Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.
Στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βρίσκεται από την Τρίτη ο έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ξεκινώντας νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το σχεδιασμό πολιτικών που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, στο δείπνο εργασίας που ξεκινάει στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα συζητηθούν οικονομικά θέματα, καθώς όπως τονίζει, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τα κράτη μέλη θα λάβουν οδηγίες για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν.
Επιπλέον, το θέμα της ισχνής ανάπτυξης στην ΕΕ, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων ηγετών. Στην επιστολή του ο Χ. Ρομπάι υπενθυμίζει ότι οι «27» έχουν ήδη συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους για τη Στρατηγική για την Ευρώπη 2020 και πως τώρα θα πρέπει να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες σε επίπεδο κρατών μελών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τονίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να δώσει στην Ευρώπη «αίσθηση κατεύθυνσης και ελπίδας». Σε διαφορετική περίπτωση, συμπληρώνει ο Ζ. Μπαρόζο, «δεν θα μπορούμε να υπολογίζουμε στην αποδοχή από την κοινωνία των σημαντικών μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθούν».
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 2 Μαρτίου, οι 25 ευρωπαίοι ηγέτες (πλην των πρωθυπουργών της Μ. Βρετανίας και της Τσεχίας), αναμένεται να επικυρώσουν τη νέα Συνθήκη που θα περιλαμβάνει τους νέους αυστηρούς κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο ζητούν επίμονα οι περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, μετατίθεται, λόγω αντιρρήσεων της Γερμανίας, σε Σύνοδο της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Ο Z. Μπαρόζο εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό εντός του Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή τάσσεται υπέρ τόσο της ενίσχυσης όσο και της ελαστικότητας του EFSF.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο Συμβούλιο Eurogroup, αναμένεται να εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων δράσεων που έθεσαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα δώσει στο Συμβούλιο μια καταρχήν εικόνα για την πορεία του PSI, καθώς και για το βαθμό εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων ενεργειών που έχουν ορισθεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος.
Ανέφερε, τέλος, ότι το Eurogroup αναμένει τα αποτελέσματα της διαδικασίας του PSI, δηλαδή το ακριβές ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να υιοθετηθεί η τελική απόφαση για την επικύρωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.