Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να δεσμεύεται για νομοτεχνικές βελτιώσεις και να προαναγγέλλει περαιτέρω αύξηση του χρονικού ορίου θεραπείας, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση σε Β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων, μέτρα θεραπείας αντί ποινών για άτομα με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές.
Ο κ. Κοντονής, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και αρμόδιοι φορείς, διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσει βελτιωτική αλλαγή, που θα αυξάνει περαιτέρω τον χρόνο παράτασης θεραπείας, πέραν των 10 ετών για κακούργημα και των 4 για πλημμελήματα, όπως προβλέπει η αρχική ρύθμιση.
Περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές και αποσαφηνίσεις ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως για το άρθρο 2 που αφορά το συναινετικό διαζύγιο και το άρθρο 28 που προσδιορίζει τη διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τον έλεγχο της συγκομιδής εγκεκριμένου καλλιεργητή βιομηχανικής κάνναβης.
Από τη ΝΔ ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, εξέφρασε τις ισχυρές ενστάσεις του κόμματος του για το άρθρο 2, καθώς όπως είπε, καταργείται η φύλαξη του πάσχοντα χωρίς να αποσαφηνίζεται τι θα γίνει μετά την παρέλευση του θεραπευτικού χρόνου.
«Φανατικά αντίθετη είναι η ΝΔ και με το συναινετικό διαζύγιο», δήλωσε ο κ. Καραγκούνης υποστηρίζοντας ότι, «πέρα από την ανασφάλεια δικαίου θα δημιουργήσει και νομικές περιπέτειες». Ο κ. Καραγκούνης χαρακτήρισε ακόμα, «πολύ περίεργη και ύποπτη» τη διάταξη για τη βιομηχανική κάνναβη, εκφράζοντας την υποψία ότι «η κυβέρνηση θέλει να τη νομιμοποιήσει από τη πίσω πόρτα».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τα άτομα με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων.
Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ για τη θέση της στο συναινετικό διαζύγιο, τονίζοντας ότι «στην εξώδικη λύση του διαζυγίου δεν μπορούμε να είμαστε φανατικά εναντίον», επισημαίνοντας πάντως την ανάγκη ορισμένων αλλαγών ειδικά σε ό,τι αφορά τη γονική μέριμνα.
Τη διαφωνία της Χρυσής Αυγής για το συναινετικό διαζύγιο εξέφρασε ο ειδικός αγορητής Γιάννης Αϊβατίδης, υποστηρίζοντας ότι, «πλήττεται ο θεσμός του γάμου» ενώ εμφανίστηκε θετικός για το άρθρο 29, που αφορά τη δυνατότητα παράστασης αγωγής φιλοζωϊκών σωματείων.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, έκανε λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι ακόμα και θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα παραμείνουν γράμμα κενό. Για το συναινετικό διαζύγιο υποστήριξε ότι «το κόστος λύσης γάμου παραμένει το ίδιο ακριβό», ενώ επικαλέστηκε ενστάσεις του ΔΣΑ που επισημαίνουν, όπως είπε, νομικά προβλήματα. Κατά τάχθηκε και για το άρθρο 28, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, δεν μπορεί μια πολιτική απόφαση να υποκαθιστά την επιστημονική γνώση και να ορίζει ποιες είναι ναρκωτικές ουσίες και ποιες όχι.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε «έκπληξη τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΝΔ το συναινετικό διαζύγιο», και προσέθεσε ότι αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο που είναι η αρχή μιας θετικής πορείας πρέπει να ενώνει τους αντιπάλους και όχι να τους χωρίζει.
«Είμαστε θετικοί σε κάθε προσπάθεια ελευθεροποίησης και εκσυγχρονισμού του συστήματος. Είναι όμως απαραίτητα η θεσμική και υλικοτεχνική υποδομή, διαφορετικά η συζήτηση γίνεται εν κενώ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Παράλληλα ζήτησε αποσαφηνίσεις για το συναινετικό διαζύγιο.
Απαντώντας στη κριτική που δέχθηκε για τη βιομηχανική κάνναβη, ο κ Κοντονής έκανε λόγο για σύγχυση που υπάρχει και απέρριψε κατηγορηματικά αιτιάσεις περί προσπάθειας αποποινικοποίησης της.
«Το άρθρο 28 φέρνει ως νέο στοιχείο στο νομικό οπλοστάσιο ότι στις περιπτώσεις που η περιεκτικότητά της σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι από 0,2 μέχρι 0,8 ασκείται ποινική δίωξη, αλλά ύστερα από αίτηση για να μην υπάρχει υπέρμετρη ποινικοποίηση. Για πάνω από 0,8 TCH ασκείται ποινική δίωξη. Αυτή ήταν πρόταση του ΕΟΦ και δεν ήταν αυθαίρετη δική μας», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο συναινετικό διαζύγιο αντέτεινε ότι οι κοινωνίες σε κάτι το οποίο λύνουν μεταξύ τους δεν θέλουν εμπλοκή του κράτους. «Είναι υποκρισία όταν όλοι λέμε είμαστε υπέρ της διαμεσολάβησης αλλά να πηγαίνουμε βήματα πίσω. Η ευρωπαϊκή τάση είναι αποδικαστηροποίηση. Με αυτή τη διάταξη διασφαλίζεται η ασφάλεια δικαίου και αναβαθμίζεται το δικηγορικό κύρος. Οι δικηγόροι θα λύνουν τώρα τη διαφορά προς το συμφέρον των πελατών τους», επισήμανε.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων:
- Το δικαστήριο διατάσσει το κατάλληλο θεραπευτικό μέτρο για άτομο, που διέπραξε αξιόποινη πράξη, η οποία απειλείται με ποινή στερητική ελευθερίας τουλάχιστο ενός έτους αντί για έξι μήνες εφόσον υφέρπει ο κίνδυνος διάπραξης άλλων ανάλογης βαρύτητας εγκλημάτων σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος. Παράλληλα, ρυθμίζεται ο μέγιστος χρόνος διάρκειας του θεραπευτικού μέτρου και παρέχεται η δυνατότητα άρσης ή αντικατάστασης του μέτρου που επιβλήθηκε με αίτηση του θεραπευμένου.
- Επιτρέπονται θεραπευτικά μέσα απαραίτητα για τη θεραπεία όπως χορήγηση αδειών και εξόδων, και μέσα αυξημένης ψυχιατρικής φροντίδας και ασφάλειας -προστατευτική απομόνωση και σωματικός περιορισμός- ενώ απαγορεύονται απολύτως μέτρα όπως στείρωση ή λοβοτομή.
Θεσπίζονται νέες ρυθμίσεις για το συναινετικό διαζύγιο και ορίζεται ότι:
- ο γάμος μπορεί να λυθεί και με συμφωνία μεταξύ των συζύγων. Η λύση του γάμου βεβαιώνεται με τη σύνταξη σχετικής συμβαιολογραφικής πράξης, και
- κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, η ανταίτηση μπορεί να ασκηθεί και προφορικά,
- Τροποποιούνται οι διατάξεις και προσδιορίζονται οι περιπτώσεις καθώς και η σχετική διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τον έλεγχο της συγκομιδής εγκεκριμένου καλλιεργητή βιομηχανικής κάνναβης.
- Παρέχεται η δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία για την υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο κατά την εκδίκαση εγκλημάτων κατά ζώων συντροφιάς.