Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίνδος, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ότι διαπιστώνει πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση της Ελλάδας πάσχουν από απουσία φιλόδοξων στόχων.
Ο ισπανός αξιωματούχος, που νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας (FED) Μπεν Μπερνάνκι με 3 άξονες – την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, τη διεθνή οικονομία και το ισπανικό αναπτυξιακό οικονομικό πρόγραμμα- έκανε τις ανωτέρω δηλώσεις στο τέλος ομιλίας που εκφώνησε στο Ινστιτούτο Brookings.
Όπως ανέφερε ο ντε Γκίνδος, ο κ. Μπερνάνκι τον ενημέρωσε ότι υφίστανται σαφή σημάδια προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, όπου στην αρχή αυτής της εβδομάδας το Eurogroup ενέκρινε δάνειο προς Αθήνα 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Σε τελευταία ανάλυση, η επιτυχία της Ελλάδας θα μετρηθεί από την ικανότητά της να ξαναβρεί την ανάπτυξη και να ξαναβρεί την πρόσβαση στις χρηματαγορές», επέμεινε ο ισπανός αξιωματούχος.
Η FED δεν εξέδωσε ανακοινωθέν για τις συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας.
Επικριτικός ο ντε Γκίνδος εκτίμησε συγχρόνως ότι «το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα δεν το οδήγησαν στην αποτυχία τα μέτρα της δημοσιονομικής λιτότητας, δεδομένου ότι έγιναν αντιληπτά σπουδαία αποτελέσματα, αλλά τα ίδια τα θέματα των μεταρρυθμίσεων, που επιχειρήθηκαν».
«Κερδήθηκε χρόνος με την απόφαση του Eurogroup περί νέου δανεισμού της Αθήνας όμως, σε τελευταία ανάλυση, η επιτυχία θα κριθεί από την ίδια την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όμως ούτε υλοποιεί αποκρατικοποιήσεις, ούτε μεταρρυθμίζει την αγορά της εργασίας», όπως τέλος δήλωσε ο ντε Γκίνδος.