Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εφαρμοστικό νόμο με εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, το οποίο αναμένεται να έρθει σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Τρίτη και να ψηφιστεί από την ολομέλεια την Τετάρτη.
Το νομοσχέδιο στήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ απ΄όπου εκφράσθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις, ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουπλής.
Η ΝΔ επέμεινε στην πρότασή της να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο όλα τα άρθρα που δεν αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και κυρίως η διάταξη του υπουργείου Παιδείας, με την οποία η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης μετατρέπεται σε ΑΕΙ.
Η επίμαχη διάταξη δέχθηκε τα πυρά και βουλευτών άλλων κομμάτων, ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, που ζήτησαν την απόσυρση της.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν οι βουλευτές δεν πειστούν από τα επιχειρήματα της ίδιας της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου που έχει ζητήσει να ενημερώσει την Επιτροπή για τους λόγους που η ίδια θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί τώρα η νέα ρύθμιση.
Την έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με τη διάταξη που αφορά τα γενόσημα φάρμακα αμφισβητώντας και την επιστημονική αποτελεσματικότητά τους και τους λόγους, που οδηγούν την κυβέρνηση στο να τα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, διαβεβαίωσε ότι καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει, καθώς όπως είπε, οι έλεγχοι που γίνονται από τον Οργανισμό είναι συστηματικοί, αναλυτικοί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι.
«Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης και προβληματικότητας μεταξύ των γενόσημων και των πρωτότυπων φαρμάκων. Κυκλοφορούν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν μερίδιο στην αγορά 18%, όταν σε άλλες χώρες ξεπερνά το 50%. Είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν πρέπει να αγνοήσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Τούντας.