Με το επιχείρημα ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η γενικότερη κατάσταση στη χώρα, ο Γ. Παπανδρέου «παίζει κατενάτσιο» και με τα νεύρα της πλειοψηφίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των όσων ψηφοφόρων του έχουν απομείνει, καθώς στο αίτημα πολλών στελεχών για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού απαντά με νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις!
Στη συζήτηση και με επιχείρημα την γενικότερη κατάσταση στη χώρα, ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο Μ. Καρχιμάκης τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου (εκλογές στις 18 Μαρτίου) και αυτό παρά το γεγονός ότι επτά στελέχη του οργάνου (οι Ν. Σαλαγιάνης, Γ. Μίχας, Τ. Αντωνίου, Σ. Ράπτη, Ν. Ανδρουλάκης, Π. Κουκουλόπουλος και Κ. Ασκούνης) ζήτησαν σε χαμηλούς τόνους, αλλά ξεκάθαρα επίσπευση της διαδικασίας και εκλογή αρχηγού στις 4 Μαρτίου με μετατροπή της Εθνικής Συνδιάσκεψης σε έκτακτο συνέδριο.
Στην εισήγησή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, επανέλαβε ότι η εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ θα γίνει «σε μερικές εβδομάδες», όπως έχει αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο, δείχνοντας και τη γραμμή που θα ακολουθούσε ο Γ. Παπανδρέου αργότερα.
«Μετά την Κυριακή όλα θα έχουν αλλάξει στη χώρα. Αν καθυστερήσουμε έστω και μία ημέρα να λάβουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην επόμενη ημέρα θέτουμε σε κίνδυνο πρωτίστως την πατρίδα, αλλά και το κόμμα. Για να επουλώσουμε τις πληγές μας στο χρόνο που μένει δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εκλογή νέου αρχηγού άμεσα και από τη βάση του Κινήματος» αντέτεινε ο Γ. Μίχας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και τα άλλα στελέχη που στηρίζουν την κίνηση Βενιζέλου – Λοβέρδου.
Μάλιστα ο Ν. Ανδρουλάκης έθεσε και ζήτημα αλλαγής της διαδικασίας λέγοντας «εφόσον έχουμε μία υποψηφιότητα, τι νόημα έχει η εκλογή αρχηγού από τη βάση» δεν πήρε όμως απάντηση από τον Γ. Παπανδρέου.
Απάντηση ωστόσο έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Άσπα Παπαηλιού που του ζήτησε να ξαναδεί το θέμα των διαγραφών. «Αυτά δε γίνονται. Ο καθένας αναλαμβάνει το κόστος της απόφασής του» φέρεται να απάντησε ο κ. Παπανδρέου.