Τα πρόσωπα-κλειδιά που θα τοποθετηθούν στις κατάλληλες θέσεις σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης του κυβερνητικού σχήματος απασχολούν τον πρωθυπουργό, ενώ δεν λείπουν και οι εισηγήσεις από συνεργάτες του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κλήθηκαν στην Πάρο, όπου ο κ. Παπανδρέου κάνει διακοπές, δύο υπουργοί του πολύ στενού περιβάλλοντός του: ο Χάρης Παμπούκης και ο Παύλος Γερουλάνος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, υπουργοί που έχουν πάρει το «πράσινο φως» για να μείνουν στα πόστα τους έχουν βολιδοσκοπηθεί για να προτείνουν άλλους υπουργούς με τους οποίους θα ήθελαν να συνεργαστούν. Κι αυτό φέρνει στην επιφάνεια μια νέα πτυχή σκέψης του πρωθυπουργού, ο οποίος θέλει οι υπουργοί του να συνεργάζονται. Κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει στο υπάρχον σχήμα, όπου οι παραινέσεις για για αλληλεγγύη και συνεργασία δεν έπιασαν τόπο.

Έτσι το ζητούμενο δεν είναι πια ποιοι θα «ανασχηματιστούν» αλλά ποιοι θα παραμείνουν στα πόστα τους ώστε βάσει αυτών να στελεχωθούν τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια.

Σημείο αναφοράς θεωρείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν θα μετακινηθεί και η εισήγησή του για το υπουργείο Οικονομίας έχει βαρύτητα, με δεδομένο ότι δεν λειτούργησε ομαλά ως «δίδυμο» με τη Λ. Κατσέλη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συνεργαστεί αποδοτικά με τον Μ. Χρυσοχοΐδη όταν ο ένας ήταν εκπρόσωπος τύπου και ο άλλος τομεάρχης Ανάπτυξης. Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι από τους δύο υπουργούς που έχουν στηρίξει την πολιτική και το έργο Παπακωνσταντίνου, μαζί με την Άννα Διαμαντόπούλου. 

Από κει και πέρα, ο Χ. Παμπούκης έχει συνεργαστεί πολύ με τον Ευ. Βενιζέλο και λέγεται πως ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βοηθούσε περισσότερο την κυβέρνηση στη θέση του αντιπροέδρου αναλαμβάνοντας παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Επικρατείας δίνει πόντους και στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ενώ θεωρεί πως ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος είναι άνθρωπος «για τις δύσκολες αποστολές».

Από την άλλη, ο Π. Γερουλάνος έχει στα χέρια του τις τελευταίες μετρήσεις και θεωρεί πως οι υπουργοί που έχουν υψηλή δημοτικότητα πρέπει να παίξουν ρόλο στην επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού.

Ρόλο και για τους νέους υφυπουργούς θα παίξουν οι μεγαλόσχημοι υπουργοί που θα παραμείνουν στο νέο σχήμα. Γιώργος Φλωρίδης και Ανδρέας Μακρυπίδης έχουν στηρίξει τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών ενώ ο πρώτος έχει και κυβερνητική εμπειρία. Ο κ. Παμπούκης έχει καλές σχέσεις και με τον Μάρκο Μπόλαρη ενώ βέβαιη θεωρείται η αναβάθμιση του Πάνου Μπεγλίτη.

Πηγή: «Αξία»