«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν προϋποθέσεις και οι πολιτικοί όροι να συζητήσουμε όλα τα θέματα της ανάπτυξης της χώρας μας, σε ένα κλίμα νηφαλιότητας, αυτογνωσίας και συναίνεσης, νομίζω» είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέλιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο συνέδριο της «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ».
«Θεωρώ ότι είμαστε σε μια στιγμή πάρα πολύ ενδιαφέρουσα» τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε : «Αν είμαστε ειλικρινείς μπορούμε να πάμε σε λύσεις».
Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα επίτευγμα των τελευταίων λίγων χρόνων» και «ίσως είναι η μεγαλύτερη συμβολή στην πορεία της χώρας, αυτής της κυβέρνησης». Παρέπεμψε, δε, σε πρόσφατες ομιλίες, για θέματα της ανάπτυξης, του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όπου κανείς εύκολα μπορούσε να διακρίνει πρωτοφανή στοιχεία ενός συναινετικού πλαισίου, που επιτρέπει όντως να συζητήσουμε, πια, δημιουργικά».
«Το θέμα είναι να μπορέσουμε, από τις διαπιστώσεις, να περάσουμε σε πολιτικές αποφάσεις, κρίσιμες και να κάνουμε πράξεις… να γίνουμε η Ελλάδα των λύσεων» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είμαστε, λοιπόν, στη στιγμή, που μπορούμε πραγματικά να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις. Να είμαστε, όμως, με τον εαυτό μας καθαροί και τολμηροί».
Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι παρότι εισέρρευσαν πολλά κοινοτικά κονδύλια τα προηγούμενα χρόνια ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας δεν επιτεύχθηκε στον επιθυμητό βαθμό, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επταετούς κρίσης υπήρξαν εξαιρετικά παραδείγματα από παραγωγούς που παράγουν και εξάγουν εξαιρετικά προϊόντα, χωρίς καμία βοήθεια και δημιουργούν το νέο πρότυπο παραγωγού και αγρότη. Επεσήμανε ότι «έχουμε ανάγκη ενός σχεδιασμού» για την ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών και ανέφερε παραδείγματα από τις προσωπικές του επαφές, είτε με ξένους επιχειρηματίες, είτε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα και το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε, στο υψηλότερο επίπεδο, από την κινεζική ηγεσία για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είτε από τις συζητήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, κ.α.
«Στον αναπτυξιακό νόμο, φέτος, υποβλήθηκαν περίπου επτακόσια επιχειρηματικά σχέδια. Το 30% από αυτά τα σχέδια, αφορούν σχέδια μεταποίησης στον αγροτικό τομέα. Που σημαίνει τρομακτικό ενδιαφέρον. Και το πιο σημαντικό, το 60% ζητάνε τα φορολογικά κίνητρα που δίνει ο νόμος – γιατί υπάρχει αυτή η εναλλακτική δυνατότητα – και όχι την άμεση χρηματική ενίσχυση» είπε ο υφυπουργός.
Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα «μεταβατικό στάδιο» ανάμεσα στην εικόνα του παραγωγού που βλέπει προς το μέλλον και στην εικόνα με τις κακές αγροτικές πρακτικές του παρελθόντος και σημείωσε ότι απαιτείται να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο τέτοιο, ώστε να προσελκύονται ξένες επενδύσεις, να ενθαρρύνονται ελληνικές και «να διαμορφώσουμε άλλη εικόνα για την γεωργία και τον αγρότη». Παρέπεμψε, μάλιστα, σε μια τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά σχετικά με το καθεστώς που εφαρμόστηκε για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων της Ολυμπιάδας, λέγοντας ότι «πραγματικά, θα άξιζε τον κόπο να σκεφτούμε ένα καθεστώς ειδικό για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μεγάλες τομές στον αγροτοδιατροφικό τομέα» και πρόσθεσε:
«Έχουμε το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, θέλουμε να τον διευρύνουμε προφανώς και οι στρατηγικές επενδύσεις, ανεξαρτήτως ποσού – να μπορούν να κρίνονται και από το είδος της επένδυσης – θα πρέπει να γίνουν καθεστώς πολύ σημαντικό, στον τομέα αυτό» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε:
«Έχουμε ένα αφήγημα πολιτικό αυτή τη στιγμή που επιτρέπει, με συναίνεση, να λύσουμε μεγάλα προβλήματα. Ας αρχίσουμε από αυτά που αφορούν τον αγροτοδιατροφικό τομέα… υπάρχουν ιδέες… πρέπει να βρούμε τον τρόπο – βεβαίως εμάς την κυβέρνηση βαραίνει η ευθύνη – πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προωθήσουμε αυτές τις αλλαγές, είναι ζητήματα κατ’ εξοχήν ζητήματα πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να παρθούν».
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» λειτουργεί ως πρότυπο για την επίτευξη κοινών αναπτυξιακών στόχων στο δύσκολο περιβάλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που δεν είναι μακριά
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, στο συνέδριο της «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι η «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ λειτουργεί ως πρότυπο, που αναδεικνύει τη σημασία των συνεργιών και των συμμαχιών, πέρα από ιδεοληψίες, στεγανά και προκαταλήψεις του παρελθόντος, για την επίτευξη κοινών αναπτυξιακών στόχων στο δύσκολο περιβάλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που δεν είναι μακριά».
«Παρόμοιες συνέργειες, μεταξύ αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων τεχνολογικού και τραπεζικού τομέα», συνέχισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, βοηθούν τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς τους ως προς την ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε ένα «πιο βιώσιμο και πιο ανταγωνιστικό μοντέλο παραγωγής» που, όπως είπε, παραπέμπει στο «πετυχημένο μοντέλο» που εφαρμόστηκε κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, «ένα πρότυπο λειτουργίας στη βάση των κανόνων της αγοράς, από το οποίο πάνω και πέρα απ όλα, το ίδιο το κράτος έχει να κερδίσει».
«Το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου χρειαζόμαστε άμεση και πολύπλευρη δράση για την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων. Βρισκόμαστε ακριβώς σε μια εποχή που τα σύνθετα προβλήματα απαιτούν νέες άμεσες και δυναμικές λύσεις. Σε μια χώρα όπως η δική μας που βγαίνει από μια επταετία πρωτοφανούς κρίσης, που δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης στάθηκε όρθια, τίποτα δεν πρέπει να μείνει όπως παλιά. Θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».
«Είναι πικρή αλήθεια ότι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης, από την οποία βγαίνουμε σταδιακά και σταθερά, ότι η γεωργία, όπως και άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας επλήγη από το λεγόμενο σύνδρομο του κοιμώμενου γίγαντα, με αποτέλεσμα χρόνιες αδυναμίες και στρεβλώσεις να αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη προόδου. Αυτό πρέπει τώρα να αλλάξει» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.
Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι η λύση περνά μέσα παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την καινοτομία, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Τόνισε ότι η ΚΑΠ, από την ίδρυση της 1962, «απέδειξε ότι είναι σε θέση να προσαρμόζεται σε μεταβαλλόμενες συνθήκες και είναι σε θέση να αντιμετωπίζει με επιτυχία μελλοντικές προκλήσεις» και παρέπεμψε στη νέα προσέγγιση της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις πρωτοβουλίες και προτάσεις που θα παρουσιαστούν στις 29 Νοεμβρίου, «μετά την εντολή του προέδρου Γιούνκερ, για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και απλοποίηση της αγροτικής πολιτικής».