Προσλήψεις συμβούλων το Σεπτέμβριο προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών για την ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Στόχος είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι αποφάσεις για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, «Ελ. Βενιζέλος», περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια να έχουν ληφθεί ώς το τέλος του έτους και από τις αρχές του επόμενου να προχωρήσουν οι μετοχοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι τρεις διεθνείς σύμβουλοι προσλαμβάνονται την ερχόμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τα χαρτιά της στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Παρ΄ ότι οι πρώτες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούνιο, δεν τάραξαν τα νερά και χαρακτηρίστηκαν «διστακτικές» από την αγορά, οι τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να είναι πιο ρηξικέλευθες, αναλόγως των εισηγήσεων των συμβούλων και του μεγέθους των πιέσεων της τρόικας. Σύμφωνα πάντα με «ΤΑ ΝΕΑ», για κάθε εταιρεία προβλέπεται:
ΔΕΗ. Η κυβέρνηση διακηρύττει σε όλους τους τόνους πως το 51% της επιχείρησης θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και δεν πωλούνται λιγνιτικές ή άλλες μονάδες. Καλείται όμως τον Οκτώβριο να απαντήσει με σαφήνεια στην τρόικα πώς θα απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων σε ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, τον διαχειριστή των δικτύων υψηλής τάσης στον ηλεκτρισμό και τον διαχειριστή των αγωγών και υποδομών (τερματικοί σταθμοί) φυσικού αερίου, αντίστοιχα. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ για τον οποίο προβλέπεται επίσης διατήρηση του 51% (από 100% σήμερα).
ΟΤΕ, ΕΛΠΕ. Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στη μετοχική τους σύνθεση.
ΟΠΑΠ. Δεν αλλάζει η μετοχική σύνθεση. Μετά τις 20 Αυγούστου σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά τυχερών παιχνιδιών.
ΔΕΠΑ. Προσλαμβάνεται σύμβουλος για την εκτίμηση της αξίας της option που κατέχει η ΔΕΗ για αγορά του 30% από το 65% του Ελληνικού Δημοσίου.
ΟΣΕ. Νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο για να κλείσουν οι τρύπες των ετήσιων ελλειμμάτων ύψους 1 δισ. ευρώ.
ΟΑΣΑ. Αξιοποίηση ακινήτων εντός Αττικής, είσοδος ιδιωτών στον έλεγχο και την έκδοση εισιτηρίων, μετατάξεις προσωπικού.
«ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης με Ηochtief ως προς τον χρόνο και ενδεχόμενη είσοδος στο Χ.Α.
ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη διάθεση νέων πακέτων μετοχών στις εταιρείες ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης στις οποίες σήμερα το Δημόσιο κατέχει 74,02% και 61,33% αντίστοιχα, χωρίς να υποχωρήσει η δημόσια παρουσία κάτω από το 51% και με διατήρηση του management. Πρόσφατα όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε και εκχώρηση management ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για σύμβαση παραχώρησης της διοίκησης για 40 χρόνια, ως συμβιβαστική λύση.
ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ. Ιδιωτικοποίηση προβλέπεται για την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ ενώ για την ΕΑΒ προκρίνεται αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός.
ΕΛΤΑ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στην ατζέντα την πώληση του 39% των Ελληνικών Ταχυδρομείων- σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το υπόλοιπο 10%. Δεν αποκλείονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις.
ΛΙΜΑΝΙΑ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ. Προκρίνεται η δημιουργία «μιας ή και περισσότερων εταιρικών οντοτήτων στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων της χώρας». Οι εταιρείες αυτές θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν διάφορες υπηρεσίες των λιμανιών- οι οποίες επί του παρόντος δεν διευκρινίζονται- σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους.
ΑΚΙΝΗΤΑ. Πώληση ή μακροχρόνιες συμβάσεις με ιδιώτες. Σύσταση ειδικών φορέων αξιοποίησης για τα ακίνητα- φιλέτα. Εξετάζεται επίσης η σύσταση εταιρειών διαχείρισης περιουσίας οι οποίες θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.
ΚΑΖΙΝΟ- ΞΕΝΙΑ: Πλήρης πώληση.
Δείτε το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου ΕΔΩ.