«Η πρόταση να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα θυμίζει μια σκοτεινή εποχή: εκείνη των σχεδίων διαρθρωτικής προσαρμογής που εφάρμοζε το ΔΝΤ, το οποίο δεν δίσταζε να θέτει υπό τον έλεγχό του το σύνολο των οικονομικών υποθέσεων στις χώρες όπου προσέφερε βοήθεια» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σε άρθρο της με τίτλο «Επιτροπεία: μια τιμωρία που γνωρίζουν καλά οι αναπτυσσόμενες χώρες».
Μάλιστα, η εφημερίδα τονίζοντας ότι η επιτροπεία δεν είναι άγνωστη σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου όπως η Αιθιοπία και η Κένυα, αναφέρεται στη νέα «εξελιγμένη» έννοια του όρου, της ιδέας δηλαδή της Γερμανίας.
Όπως τονίζει η Monde, τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στις παραπάνω χώρες τη δεκαετία του ’80 είχαν πολύ αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα που δοκίμασαν αυτή τη συνταγή στην Αργεντινή, στην Αλγερία και σε άλλες χώρες στο πρόσφατο παρελθόν απαίτησαν από τις κυβερνήσεις να λάβουν ριζοσπαστικά μέτρα, όπως μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών για υγεία, παιδεία και κοινωνικά προγράμματα, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, συμπίεση μισθών και κατάργηση προστατευτικών κανονισμών.
Τα δόγματα του ΔΝΤ, όπως ο εξορθολογισμός των δημοσιονομικών μέσω της επιβολής φόρων σημείωσαν παταγώδη αποτυχία ιδίως στην Κένυα το 1997.
Στην Κένυα, «η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος προκάλεσε σειρά πτωχεύσεων στις τράπεζες την περίοδο 1993-1994 και αύξηση των επιτοκίων. Το κοινωνικό κόστος αυτών των πολιτικών υπήρξε ανυπολόγιστο. Τότε γιατί αυτή η ιδέα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη;» διερωτάται η εφημερίδα.
Και προσθέτει: «Παρά το ότι η σκέψη μοιάζει να απομακρύνεται προς το παρόν, η πιθανότητα (μιας επιτροπείας από την ΕΕ) θα μπορούσε να γίνει πιο συγκεκριμένη αν η ελληνική Δημοκρατία κήρυσσε πτώχευση στις 20 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή λήγουν ομόλογα 14,4 δισ. ευρώ. Ένα πρόβλημα για το οποίο αναζητείται λύση εδώ και πολλές εβδομάδες στην Αθήνα αλλά δεν έχει βρεθεί για την ώρα».