Τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ θα διανεμηθεί εφέτος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, προανάγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας παράλληλα τους τομείς στους οποίους θα διανεμηθούν τα ποσά. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς, σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, αλλά και σε «κομμάτι των μεσαίων τάξεων», αφήνοντας ανοικτό να διανεμηθεί σε νέους και σε ανέργους. Δήλωσε ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να καλύψουν όλες τις κατηγορίες, προσθέτοντας πως ένα άλλο μέρος «θα δοθεί σε οργανισμούς που χρωστάμε», εννοώντας προφανώς την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

«Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το μέγεθος του μερίσματος και για την κατανομή» είπε, προσθέτοντας ότι απομένει η παραμετροποίηση, «για το πόσα θα λάβει μια οικογένεια με παιδιά ή χωρίς παιδιά».

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ-1, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε παράλληλα τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος, καθώς και μίνι εξόδους έως την ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης με στόχο να καταστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα. «Το θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την γ’ αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει βούληση, αυτή να ολοκληρωθεί έως τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου η Ελλάδα να μην αποτελεί πρόβλημα και να συμμετάσχει στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το χρέος, την έξοδο από το πρόγραμμα και τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Δήλωσε ότι υπάρχει κλίμα επίλυσης των προβλημάτων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συζητήσεις, καθώς, παρά τις όποιες διαφωνίες, έχει γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα έχει χρονοδιάγραμμα για να βγει από το πρόγραμμα. Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η στάση της γερμανικής πλευράς στην περίπτωση που ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι από το κόμμα των Φιλελευθέρων, απάντησε πως αυτός μάλλον θα ασχοληθεί περισσότερο με το εσωτερικό της Γερμανίας και ότι «η γενική κατεύθυνση της Μέρκελ να εμπλακεί σοβαρά με την “ατζέντα Μακρόν” δεν θα αλλάξει».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που απομένουν στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, συμπεριέλαβε σε αυτά την ενέργεια (δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αφορά στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ), κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κάποια κοινωνικά ζητήματα. «Αλλά όλα λύνονται με καλό τρόπο», τόνισε. «Όλη η φιλολογία ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, ότι δεν θα έχουμε κοινωνικό μέρισμα, ότι θα έχουμε νέα μέτρα δεν επιβεβαιώθηκε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «αυτό είναι εφικτό, αλλά με δυσκολία», επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια θα βοηθηθεί από την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη, καθώς αυτό δίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Χαρακτήρισε στα όρια του στατιστικού λάθους τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015 έναντι της αρχικής εκτίμησης για μηδενική μεταβολή και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όλους τους δείκτες θα υπάρξει ανάπτυξη και το 2017 και το 2018.