Η κοινή δέσμευση των τριών πολιτικών αρχηγών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και η επίσης κοινή «κόκκινη γραμμή» για την κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης να τεθεί υπό επιτροπεία η δημοσιονομική πολιτική και τη μη αποδοχή της μείωσης του κατώτατου αλλά και του 13ου και 14ου μισθού, ήταν το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο στο Μαξίμου, που κράτησε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνουν τα κομματικά επιτελεία, έγινε συζήτηση για το αν η ελληνική πλευρά μπορεί να φτάσει μέχρι την κατάργηση του 14ου μισθού προκειμένου να «σωθεί» ο 13ος, επιβεβαιώνεται όμως ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν το «οκ» στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να ολοκληρώσει την τελική συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, θολό είναι όμως ακόμα το τοπίο για το ποιες από τις απαιτήσεις της τρόικας θα γίνουν τελικά δεκτές και ποιες τελικά θα απορριφθούν.
Η πρόταση της γερμανικής πλευράς για επιτροπεία, απορρίπτεται ως «απαράδεκτη» (οι πληροφορίες λένε ότι έτσι χαρακτηρίστηκε όχι μόνο από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς αλλά και από τον ίδιο τον κ. Παπαδήμο, από εκεί και πέρα όμως δεν είναι ακόμη ορατό μέχρι που μπορεί να φτάσει η ελληνική πλευρά για να μην υπάρξει διακοπή της χρηματοδότησης και άτακτη χρεοκοπία, ενδεχόμενο για το οποίο προειδοποίησε στη χθεσινή του δήλωσή ο κ. ο Παπαδήμος σε περίπτωση μη συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε ρητά ότι μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δε θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή και με αυτή τη γραμμή εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός α διαπραγματευθεί το συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται μάλιστα να τονίσθηκε από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ότι ακόμα και να υπήρχε συμφωνία μέσα στη σύσκεψη για να γίνουν αποδεκτές οι κινήσεις της τρόικας «δε θα περνούσε μία τέτοια γραμμή από τις κοινοβουλευτικές ομάδες».
Από την άλλη πλευρά, προκειμένου να μην υπάρξει επιμονή από την πλευρά της τρόικας μέχρι την τελευταία στιγμή στη μείωση των μισθών, συζητήθηκε η ελληνική πλευρά να ανοίξει και με δική της πρωτοβουλία ζήτημα άμεσων αποκρατικοποιήσεων, άνοιγμα ιδιωτικών επενδύσεων στους κρίσιμους τομείς των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών αλλά και θέσπιση οικονομικών ζωνών για την προσέλκυση επενδύσεων με μέτρα που θα περάσουν από τη Βουλή για ειδικό φορολογικό, επενδυτικό και εργασιακό καθεστώς.
Ειδικά σε ότι αφορά το τελευταίο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πίεση για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συζητήθηκε και φαίνεται ότι συμφωνήθηκε να προβεί η ελληνική κυβέρνηση σε αποφάσεις για την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και της ελαστικοποίησης της εργασίας, ώστε να υπάρξει και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όρος που «κολλάει» η τρόικα τις απαιτήσεις της για μειώσεις μισθών.
Αν πάντως ο στόχος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο ήταν η χάραξη κοινής διαπραγματευτικής γραμμής στα βασικά, αυτός – και από τη δήλωση του κ. Παπαδήμου αλλά και από τις πληροφορίες που προέρχονται από τα κομματικά επιτελεία – φαίνεται ότι επετεύχθη, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ διατηρούν τις διαφορές τους σε επιμέρους αλλά κρίσιμα ζητήματα.
Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς φέρεται να διαφώνησε με την πρόταση Παπανδρέου για απ΄ ευθείας διάλογο των κομμάτων με τους κοινωνικούς εταίρους με αντικείμενο τη διαμόρφωση μία συμφωνίας ώστε να αντιμετωπιστεί το πλέγμα των απαιτήσεων της τρόικας, ενώ ο κ. Σαμαράς (σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που και παλι ζήτησε η κυβέρνηση να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα που δεν άπτονται του συμφωνημένου έργου της) φέρεται να επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι μεταβατική και ειδικού σκοπού και οφείλει να φέρει εις πέραν μόνο την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Πληροφορίες από την Ιπποκράτους ανέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου επέμεινε για άλλη μία φορά στην ανάγκη σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων και στη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου (η οποία είπε ότι δε μπορεί να είναι a la carte) ενώ φέρεται να έκανε συστάσεις και προς τον κ. Παπαδήμο για τη λειτουργία της κυβέρνησης, ζητώντας καλύτερη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων, εμμέσως για να δικαιολογήσει με αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, οι διαρροές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ απείλησαν ουσιαστικά την άνετη πλειοψηφία που τυπικά έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου στη Βουλή.