Οι ευρωπαίοι δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας οφείλουν να συμμετάσχουν περισσότερο στην προσπάθεια απομείωσης του ελληνικού χρέους, εάν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καταλήξουν σε μία μη επαρκή συμφωνία, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
«Εάν το επίπεδο του ελληνικού χρέους δεν αναδιαρθρωθεί επαρκώς», από τους ιδιώτες επενδυτές, «οι δημόσιοι επενδυτές…οφείλουν να συμμετάσχουν επίσης στην προσπάθεια», απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους, οι οποίοι της έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να δεχθεί απώλειες επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 40 δισεκατομμυρίων που έχει στην κατοχή της.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ιδέα να υποστεί απώλειες επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά το πρότυπο των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι συμμετέχουν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει ότι ασκεί τέτοιες πιέσεις. Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν διέψευσε άμεσα αυτή την πληροφορία.
«Το ΔΝΤ δεν είναι παρά ένας παρατηρητής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τους έλληνες οφειλέτες», υπενθύμισε.
«Η ισορροπία ανάμεσα στη συμμετοχή του ιδιωτικού και το δημοσίου τομέα αποτελεί θέμα που αφορά τους Έλληνες δανειολήπτες και τους εταίρους της ευρωζώνης» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες αύξησης κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσει εάν χρειασθεί μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους του Ευρωπαίους.
Εάν οι Ευρωπαίοι δημιουργήσουν έναν μηχανισμό στήριξης αρκετά ισχυρό για να εμποδίσει τη μετάδοση της κρίσης χρέους, «πιστεύω ότι οι χώρες- μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συμμετάσχουν στην οικονομική προσπάθεια που απαιτείται για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε.