Αναφερόμενος στην συμπεριφορά των Ευρωπαίων στην ελληνική κρίση, ο Γάλλος επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο κατηγόρησε την Καγκελάριο της Γερμανίας, ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία, όπως είπε, δεν απευθύνθηκε στο αδελφό κόμμα της στην Ελλάδα (ενν. Νέα Δημοκρατία), το οποίο δεν θέλησε ποτέ να συμμετάσχει στην διαδικασία, για μικροκομματικούς λόγους, αλλά ούτε και στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για όσα έκανε στην Ιταλία.
Ακόμη, πρόσθεσε, η Γερμανία επέλεξε τη «μαύρη διαπαιδαγώγηση» προς την Ελλάδα στην περίπτωση του χρέους, προκειμένου όχι μόνο να πάρει πίσω τα χρήματα που θα δάνειζε, αλλά και να νουθετήσει με επώδυνο τρόπο τους δημοσιονομικά απείθαρχους, με ποινές, ρήτρες και κυρώσεις.
Ο κ. Κον-Μπέντιτ καταλόγισε σοβαρές ευθύνες και στους Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε ατομιστές που δεν σκέφτονται το κοινό συμφέρον. «Οι κακοί δεν είναι μόνο στα υψηλά στρώματα. Υπάρχουν και στα πιο χαμηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την ελληνική κοινωνία «να αγγίξει, επιτέλους, τις ιερές αγελάδες της».
Αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας, η οποία, όπως είπε, «δεν πληρώνει φόρους, ενώ αντιτάχθηκε στην αφαίρεση του θρησκεύματος από τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας και στο Σκοπιανό και υπερασπίστηκε όσα συνέβαιναν στην Βοσνία». Ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήγγειλε μάλιστα, ότι στις 9 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να μιλήσει για όλες αυτές τις «ιερές αγελάδες».
Αναφερόμενος, περαιτέρω, στις ευθύνες των ίδιων των πολιτών, ο κ. Κον-Μπέντιτ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παρέμβαση την απαίτηση των Ευρωπαίων για την ακύρωσή του.
«Το 80% των Ελλήνων θα είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη», επισήμανε και συνέχισε μιλώντας για «πολύ θαρραλέα απόφαση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου». «Οι λαοί πρέπει να συναποφασίζουν και ειδικά σε μία τέτοια κρίση καμμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς την στήριξη του λαού, που πρέπει κι αυτός να αναλαμβάνει τις ευθύνες του», δήλωσε.
Ο Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ εμφανίστηκε να γνωρίζει λεπτομέρειες από την ελληνική επικαιρότητα, ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημοσίευση της λίστας με τα ονόματα φοροφυγάδων, στα χρήματα Ελλήνων που βρίσκονται σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών, στους Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι πληρώνουν ελάχιστους φόρους διότι τα πλοία τους έχουν ξένες σημαίες, στα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά και στον αριθμό των μελών της κυβέρνησης.