Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των παράνομων μεταναστών και των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές κάνει λόγο φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος την έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη η Επιτροπή κάνει έντονες συστάσεις προς τις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης που, όπως σημειώνεται, βρίσκεται σε επίπεδα χειρότερα απ’ εκείνα του 1997.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρονται οι συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών για εβδομάδες ή και μήνες, σε κελιά χωρίς φωτισμό, με άθλιες συνθήκες υγιεινής και χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού.

Η Επιτροπή τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και συνεχίζουν να στοιβάζουν τους μετανάστες σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακούς σταθμούς φύλαξης.

Δεδομένης και της πρόσφατης καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το βιασμό ενός μετανάστη από λιμενικό υπάλληλο με κλομπ, ο κ. Παπαδημούλης ρωτάει τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη ποιες είναι οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης, γιατί δεν τηρήθηκαν και τι ενέργειες θα γίνουν για να βελτιωθούν.