Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης και συσπείρωσης της κοινωνίας και δευτερευόντως δημοσιονομικό, εξέφρασε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο «Thessaloniki Summit 2017».
«Το πρόβλημα της χώρας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης της κοινωνίας, με συσπείρωση και συμμετοχή όλων των πολιτών στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος από το βήμα της εκδήλωσης, απάντησε στις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο δημοσιογράφος–συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, αλλά και το κοινό.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι τρεις βασικές αιτίες που δεν επιτρέπουν στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να βγει από την κρίση είναι η νοοτροπία της κοινωνίας (η οποία τροφοδοτεί και τη νοοτροπία του πολιτικού προσωπικού της χώρας), το τραπεζικό σύστημα και η εσφαλμένη εντύπωση (ή ακόμα και άγνοια) για το τι πραγματικά σημαίνει ο όρος «επένδυση» στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον.
Σε ερώτηση για τα «κόκκινα δάνεια» και τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τεράστιο» το πρόβλημα της ελλιπούς εθνικής αποταμίευσης και εκτίμησε ότι οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν. «Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της αποταμίευσης και της επιστροφής των καταθέσεων, δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας να γίνει ισχυρός πόλος χρηματοδότησης», τόνισε, ενώ υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά του PSI, στο οποίο είχε προβεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών.
Επίσης, αναφερόμενος στην πορεία των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διακατέχεται από ιδεοληπτικό σύνδρομο. «Υπάρχουν λαμπρές επενδύσεις που για τον μικρό–καταγωγικό ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν κόκκινο πανί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής. «Ο Καναδός επενδυτής στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Eldorado. Οι Καναδοί μπορεί να συμμετέχουν έμμεσα σε επενδυτικά σχήματα σε τράπεζες, στο αεροδρόμιο των Αθηνών, κ.ά.» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε επίσης, ότι «τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, τα προβλήματα με το σύνταγμα και με τη Δικαιοσύνη, επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές που ακολουθεί «στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές του εξωτερικού».
Στο μεταξύ, σε ερώτηση αν οι μετεκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία θα επηρεάσουν άμεσα και την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το σωστό για την Ελλάδα και για την Ευρώπη θα ήταν να συμμετείχαν στην κυβέρνηση και οι σοσιαλδημοκράτες, και εκτίμησε ότι θα υπάρξει σκληρή και πολύμηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην καγκελάριο Α. Μέρκελ και τους εταίρους που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τον χαρακτήρισε «φιλοευρωπαϊστή, σκληρό διαπραγματευτή», αλλά και «πολιτικό που τηρούσε τις δεσμεύσεις του και μπορούσες να συνεννοηθείς μαζί του».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Σόιμπλε τού πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και μάλιστα τρεις φορές, αλλά ο ίδιος, όπως είπε, κατάφερε να τον πείσει με την επιχειρηματολογία του, ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στο ευρώ. «Και όχι μόνο το δέχτηκε, αλλά στήριξε με αποφασιστικότητα τη δέσμευσή του και έμεινε σταθερός», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος για τον τέως Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το δίδυμο Μέρκελ–Σόιμπλε όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξε και ακολούθησε σταθερή και αταλάντευτη οικονομική πολιτική, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν πολλοί πρωθυπουργοί και υπουργοί.