Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ακόμα και να μην είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος, αν ισχύσει η πρόταση Παπανδρέου για εσωκομματικές εκλογές μέσα στον Μάρτιο. «Ελπίζω το Εθνικό Συμβούλιο να ξανασυνεδριάσει μέχρι τις εκλογές» είπε, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν.

«Τώρα είναι η ώρα» επέμεινε ο κ. Βενιζέλος στις άμεσες διαδικασίες, δεν κατέβασε όμως τώρα τη δική του πρόθεσή για ψηφοφορία. «Το τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο θα είναι πιο κρίσιμο και από τον Ιούλιο του 1974. Θα κρίνει την επόμενη δεκαετία», συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «στους τρεις μίνες μέχρι τον Μάρτιο κρίνεται η υπόσταση της χώρας και της παράταξης».

«Η αναδιάρθρωση έπρεπε να γίνει την άνοιξη του 2010 και όχι τώρα. Αν είχε γίνει τότε, η διαφορά θα ήταν καταλυτική» είπε ο κ. Βενιζέλος επιχειρώντας να αναδείξει ότι την άνοιξη του 2010, όπως είπε – δε δέχθηκε ασυζητητί και αδιαμαρτύρητα κάποιες από τις λανθασμένες προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου.

«Τον Ιούνιο του 2010 μετά από ισχυρή πίεση του Γ. Παπανδρέου να πορευτούμε μαζί, ενέδωσα αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν. Ευχαριστώ τον Γ. Παπανδρέου για αυτήν την επώδυνη εμπειρία», είπε για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση μετά τον Ιούνιο.

Τώρα, συνέχισε, στην κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αναλαμβάνονται ίσα οι ευθύνες. «Η ΝΔ καταγγέλλει αποφάσεις και πολιτική που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση« είπε μιλώντας για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού λάου», καταλήγοντας ότι «ο μύθος της επαναδιαπραγμάτευσης όμως έληξε». «Δε θα κρύβεται η ΝΔ πίσω από το ΠΑΣΟΚ αλλά και μέσα στο ΠΑΣΟΚ κανείς πίσω από άλλον», είπε ο κ. Βενιζέλος για τις αποφάσεις που έρχονται.

Εξηγώντας την πρόταση του για άμεσες διαδικασίες, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι παράλληλα με τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, δε μπορούν να τρέξουν και οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

«Από την επιτυχή έκβαση των διαδικασιών για PSI και για τη τη νέα δανειακή σύμβαση θα εξαρτηθεί αν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ και αν θα αποφύγει οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη εξέλιξη» είπε, εκτιμώντας ότι την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των ιδιωτών θα επιστρέψουν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. αποκάλυψε δε ότι υπάρχει συμφωνία των κομμάτων για εθνικές εκλογές στις 29 Απριλίου. «Ακούσατε προηγουμένως για τη μάχη των συμφερόντων. Πολλοί θα ήθελαν αδύνατη διαπραγμάτευση. Αλλά, με τον κύριο Παπαδήμο έχουμε διαμορφώσει ένα ισχυρό πλαίσιο, με στόχο το γενικό συμφέρον» είπε για τις διαπραγματεύσεις με τον κ. Νταλάρα.

«Είχα πει ότι παραμένω στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως εντολοδόχος και εκπρόσωπος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Τώρα διαμορφώνεται η εκλογική επίδραση, όχι μετά την 1η Απριλίου. Θα κάνω το καθήκον μου αλλά πρέπει να στηριχθώ από τους βουλευτές» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, καταλήγοντας ότι «με μια υπολανθάνουσα και υπόγεια και εξευτελιστική για το κύρος του κόμματος δυόμισι μηνών δεν επιτυγχάνονται όλα αυτά», είπε για την πρόταση Παπανδρέου.

«Εκ των πραγμάτων δε μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωκομματικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Δε μπορώ, όμως, να μετάσχω σε μια υπολανθάνουσα αντιπαράθεση. Εκ του ρόλου μου θα έχω απόσταση» είπε και κατέληξε «το ΠΑΣΟΚ δε δικαιούται να έχει παραισθήσεις και να στρουθοκαμηλίζει. Όταν κάνουμε ταμείο θα έχουμε νικήσει ή θα έχουμε χάσει. Αν ολοκληρώσουμε τη δανειακή σύμβαση, θα έχουμε πετύχει θρίαμβο. Αν έχουμε χάσει, τότε δε θα έχουμε λόγο ύπαρξης και ως άτομα».