Στο 31,5% έφτασε η συνολική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2011, έναντι 17,5% το 2010, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάνοντας απολογισμό του ΕΣΠΑ. Το στοιχείο αυτό σημαίνει ότι το 31,5% των κονδυλίων του προγράμματος έχουν καταβληθεί σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αντιστοιχούν σε 7,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του 2011 υπερκαλύφθηκε ο στόχος του Μνημονίου και η απορρόφηση έφτασε στα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,3 δισ. ευρώ. Για το 2012 ο στόχος του υπουργείου είναι η απορρόφηση να φτάσει στα 4 δισ. ευρώ για τα οποία ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπερκαλυφθούν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στα προβλήματα που δημιουργούν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δηλώνοντας ότι είναι δυστυχής για το γεγονός αυτό που είναι σαν να κόβουμε τα πόδια της οικονομίας και να την αφήνουμε ανάπηρη. Τόνισε ακόμη ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να θεωρείται το φάρμακο δια πάσα νόσο.
Το θέμα της μείωσης του ΠΔΕ συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και όπως είπε ο υπουργός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την υποχρέωση αυτή.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε, για μια ακόμη φορά, ότι στόχος του είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που λίμναζαν μέχρι τώρα και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα συμβατό με την κρίση.
Η διαχείριση απορριμμάτων μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ, συνέχισε, είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο μέλλον και τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει πρόστιμα σε στιγμή ύφεσης για να πληρώνει τα σπασμένα τοπικών παραγόντων.
«Πρέπει να μας υποδείξουν λύσεις άμεσα, αλλιώς θα επιβληθεί ο νόμος και οι πολίτες τους θα είναι αυτοί που θα πληρώνουν τα πρόστιμα», τόνισε αναφερόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Για τα ΣΔΙΤ που αφορούν στους οδικούς άξονες, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί 400 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και δανειοδότηση των συγκεκριμένων έργων με εγγυήσεις ΕΣΠΑ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και τόνισε ότι θα κάνει «μια μεγάλη προσπάθεια να κλείσει αυτό το μέτωπο το συντομότερο, καθώς θα φέρει άμεσα 10.000 θέσεις εργασίας».
Σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το 2011 σημείωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε η απένταξη νεκρών έργων που λίμναζαν και τα οποία μετατράπηκαν πλέον σε ώριμα έργα που υλοποιούνται και όπως είπε: αυτή τη στιγμή εκτελούνται ένα ή περισσότερα έργα ΕΣΠΑ σε κάθε καλλικρατικό δήμο και οι εντάξεις ξεπερνούν το 95%, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η απένταξη όλων των νεκρών έργων.
Ακόμα σημείωσε ότι εξαλείφθηκαν τη χρονιά που πέρασε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στη διαδικασία πληρωμών μεταξύ ΤτΕ, διαχειριστικών επιτροπών και υπουργείου και από 35 μέρες, πλέον απαιτείται μόνο μία και τόνισε ότι στόχος είναι για το 2012 να μην πληρώσουμε πρόστιμο «ούτε ένα ευρώ» για έργα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ.
Στη συνέχεια, ανέφερε ως παράδειγμα υπεύθυνης διαχείρισης από κρατική εταιρεία, την προσπάθεια της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη και όπως εξήγησε ο ΟΚΑΑ είναι ο μόνος δημόσιος οργανισμός που κατέβαλε, το 2011, 544.000 ευρώ μέρισμα προηγούμενων χρήσεων στο κράτος και έχει αποφασίσει την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο κεφαλαίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013 ενώ προχωράει και η συγχώνευση με τις ιχθυόσκαλες.
Τέλος, γνωστοποίησε ότι μειώνεται η δομή του υπουργείου κατά 57%.