«Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει περιέλθει ρωσική πρόταση για την εκμετάλλευση της υποθαλάσσιας περιοχής του Καστελόριζου», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση σχετικής ερώτησης που είχε απευθύνει ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος.
Ο κ. Δήμας σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι άριστες και η συνεργασία μας με τη ρωσική πλευρά συνεχής και αδιάλειπτη» και προσθέτει ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου ΟΑΣΕ στο Βίλνιους.
Ο υπουργός σημειώνει ότι «η δυναμική της συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά, κατά την τελευταία περίοδο, επιβεβαιώνεται από τον αριθμό και το επίπεδο των επισκέψεων υψηλών αξιωματούχων, ένθεν και ένθεν».
«Πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της», υπογραμμίζει ο κ. Δήμας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα «δεν απεμπολεί οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα και βέβαια η ΑΟΖ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από τη θεμελιώδη αυτή αρχή και θέση της εξωτερικής μας πολιτικής».
Ακόμη αναφέρει ότι «η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας συνιστά μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Επομένως, ο σεβασμός, η υπογραφή και η κύρωση της Σύμβασης είναι θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής προοπτικής των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, άρα και της Τουρκίας».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, στην οποία επικαλούνταν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία πριν την υπογραφή του Μνημονίου υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση της ρωσικής, προς την ελληνική κυβέρνηση, για τη δημιουργία μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Καστελόριζου.
Ο βουλευτής καλούσε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει «γιατί δεν προχωράμε ακόμη και σήμερα στη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ, σεβόμενοι τις διεθνείς συμβάσεις, όπως έχει κάνει, ήδη, η Κύπρος».