Αφού ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές έκανε μία ιδιαίτερη αναφορά στην τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ που ήταν η Κίνα. «Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε στην στρατηγικής σημασίας συνεργασία. Οι σχέσεις μας ευελπιστώ να γίνονται ακόμα πιο ουσιαστικές και επεικοδομητικές», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Πολλοί στερήθηκαν αρκετά εν μέσω κρίσης. Ένα μεγάλο μέρος του λαού μας στερήθηκε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά ακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύεται. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει και με ένα μεγάλο μέρος των νέων, που ασφυκτιούν στην ίδια τους τη χώρα. Ή μεταναστεύουν για να φυτέψουν τα όνειρά τους σε ξένες πατρίδες. Αυτό πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο παρελθόν αλλά και στις βλέψεις της κυβέρνησης «για την οριστική έξοδο από την κρίση η οποία δεν θα γίνει με όρους επιστροφής στο παρελθόν. Δεν πρέπει να βγούμε από την επιτροπεία για να ακολουθήσουμε ξανά την πολιτική της επίπλαστης ευημερίας, του πελατειασμού, της διαφθοράς».
Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε στη συνέχεια για την δημόσια διοίκηση λέγοντας πως «σε ποιο στρατηγικό σχέδιο για την δημόσια διοίκηση υπάκουαν οι προσλήψεις προσωπικού στη δημόσια διοίκηση; Σε κανένα απολύτως. Ο καθένας έκανε ότι ήθελε, δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων, ενώ σημαντικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα έμεναν υποστελεχωμένες και ανίκανες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις».
Τέλος έδωσε κάποια παραδείγματα όσον αφορά τα σημεία που χαρακτήρισε ως «χωρίς σχέδιο, χωρίς συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών, χωρίς κεντρική παρακολούθηση». «Να μιλήσω για τις προμήθειες υγείας, για την εκπαίδευση, για τον χωρικό σχεδιασμό, για το λαθρεμπόριο, για την γενικευμένη φοροδιαφυγή, για το αρρύθμιστο επί τριάντα χρόνια τηλεοπτικό τοπίο, την αδήλωτη εργασία, τα δήθεν προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και η λίστα δεν έχει τέλος. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την Ελλάδα. Αυτή ήταν η Ελλάδα που χρεοκόπησε. Και τώρα το χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε. Την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας».