Τον θαυμασμό του για την αρχαία ελληνική Δημοκρατία και την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του στην Πνύκα μιλώντας στα ελληνικά.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή.
«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».
«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μακρόν. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική», διαμήνυσε.
«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος
Μίλησε για κοινωνικό ρήγμα και έκανε λόγο για ένα είδος εμφυλίου πολέμου με αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις που δεν αρμόζουν στην Ευρώπη
«Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».
Την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση τόνισε ο κ. Μακρόν
Με τη νέα Ευρώπη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη θα προστατέψει απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα δεδομένα των επιχειρήσεων, ανέφερε.
«Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την οικονομία, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που έχουν λιγότερη δέσμευση για κοινωνικά δικαιώματα, ή στην Ασία έχουν ισχυρή οικονομία και αυταρχισμό».
«Προτείνω έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Ευρώπης»
Για αποτυχία της Ευρώπης μίλησε ο κ. Μακρόν και τόνισε πως θα προτείνει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Ευρώπης.
«Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα» και από την άλλη κάποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα και κρύβονται».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού.
Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και προσέθεσε
Δεν αρκεί η στήριξη της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
«Δημοκρατία, κυριαρχία πολιτισμός»
«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ, με πολλές γλώσσες και διαφορετικούς πολιτισμού», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος και τόνισε: «Δημοκρατία, κυριαρχία πολιτισμός, είναι το τρίπτυχο που πρέπει να προσφέρουμε στους νέους. Μια Ευρώπη που στηρίζεται στην επιτυχία».
Σημείωσε ότι «έχουμε χαθεί στο λαβύρινθο των συζητήσεων της γραφειοκρατίας, ποια άρθρα στις συνθήκες θα αλλάξουμε».
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «οι ιδρυτές της Ευρώπης όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια»…
«Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες […] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε.