Σε μία κρίσιμη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ θα γίνει το σημερινό ραντεβού Παπαδήμου – Παπανδρέου: Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές και αναμένεται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωκομματικό σκηνικό.
Την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έλαβαν τηλεφώνημα από τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη για να τους ενημερώσει ότι τελικά στη συνεδρίαση δε θα συμμετάσχουν υφυπουργοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Που σημαίνει από εξήντα θα συμμετάσχουν περίπου τριάντα άτομα.
Το κρίσιμο στοιχείο ήταν και είναι οι προθέσεις του Γ. Παπανδρέου και το κατά πόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να ανοίξει το δρόμο για τη διαδοχή του ή θα επιμείνει στην τακτική των… καθυστερήσεων. Και εδώ παραμένουν οι δύο γραμμές πληροφόρησης. Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον απολογισμό της επόμενης διετίας και να δρομολογηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο όμως δε θα αποφασίσει για τη διαδοχή, αλλά για τα επόμενα βήματα με πρώτο την επανεκλογή νομαρχιακών και δημοτικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα ωστόσο με άλλες πηγές που μεταφέρουν όπως υποστηρίζουν τις θέσεις του Γ. Παπανδρέου, αρχής γενομένης από την σημερινή συνεδρίαση τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και πριν από τις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα έχει νέο πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό. Πολύ περισσότερο, όπως λένε – εφόσον υπάρχει και άνεση χρόνου, αφού οι εκλογές δείχνουν να πηγαίνουν προς Απρίλιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υποψήφιοι διεκδικητές και πρωταγωνιστές όπως ο Ευ. Βενιζέλος, ο Α. Λοβέρδος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, η Α. Διαμαντοπούλου ή ο Γ. Ραγκούσης θα αναμένουν πρώτα την εισήγηση του προέδρου, αλλά αν διαπιστώσουν και πάλι… κωλυσιεργία, θα αντιδράσουν. Οι πληροφορίες λένε ότι το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών είναι έντονο. Οι κορυφαίοι έχουν συνομιλήσει μεταξύ τους είτε διά ζώσης είτε τηλεφωνικά και έχουν ήδη συζητήσει ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση αν διαπιστωθεί ότι «ο Παπανδρέου θα θέλει α πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα».
Γι΄ αυτό και αναμένεται μία υψηλών τόνων συνεδρίαση όπου θα ακουστούν πολλά. Από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου για τον οποίο θεωρείται απίθανο για παράδειγμα να μην απαντήσει επιθετικά στον Μ. Χρυσοχοΐδη ή ακόμα πιο απίθανο να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ότι οι επίδοξοι διάδοχοί του έχουν διαφορές μεταξύ τους και δε συνιστούν ενιαίο μπλοκ. Αλλά και από τους διεκδικητές της ηγεσίας (όπως ο Ευ. Βενιζέλος, ο Α. Λοβέρδος και ο Μ. Χρυσοχοΐδης) που προσέρχονται στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για να προκύψουν «καθαρές λύσεις» και για να γίνει μία «κανονική συζήτηση» για τις ευθύνες αλλά και τα πρόσωπα που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ μέσα σε μία διετία από την εκλογική νίκη του 2009 στην πολιτική… ανυποληψία και ανυπαρξία του σήμερα.
Υπάρχουν βεβαίως και οι «ενωτικοί» όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Δ. Ρέππας και άλλοι. Που θεωρούν ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε ρήξη και πως πρέπει η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού να γίνει μέσα από συμφωνία κορυφής.