Εν μέσω έντασης και αποχωρήσεων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με εννέα άρθρα για ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, ενώ δεκτές έγιναν και οι 16 υπουργικές τροπολογίες και μια βουλευτική που είχαν κατατεθεί στο ίδιο νομοθέτημα.
Το μπαράζ τροπολογιών κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο με τίτλο: «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις». Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής.
Μάλιστα η σωρεία τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο προκάλεσε νωρίτερα την αποχώρηση της Ν.Δ. από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ενώ το ίδιο είχαν πράξει χθες το ΚΚΕ και το Ποτάμι.
«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εννέα άρθρα για την ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα είκοσι άρθρα που προστέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Είδαμε από χθες σωρεία τροπολογιών-σχεδόν ανά δέκα λεπτά κατατίθεντο τροπολογίες- που έχουν φθάσει περίπου τις 35 τροπολογίες μαζί με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Εμείς, ως ΝΔ έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές αυτό το γεγονός και ότι η κυβέρνηση προχωρά σε κακή νομοθέτηση. Θεωρούμε όμως ότι αποτελεί ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου, και απευθύνομαι και σε εσάς κύριε Πρόεδρε, ως εκπρόσωπο του προεδρείου που πρέπει συνολικά να διαφυλάξει το κύρος του κοινοβουλίου. Καταθέτω τις δύο επιστολές που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, μια από πέρυσι και μια φέτος, με τις οποίες στην ουσία απευθύνει έκκληση προς το προεδρείο της Βουλής, όλοι μαζί να διαφυλάξουμε το κύρος του κοινοβουλίου» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Ως εκ της θέσεως μου δεν μου επιτρέπεται να κάνω τοποθέτηση, αλλά εκφράζω τη λύπη μου που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχωρούν από τη συνεδρίαση. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή» είπε ο προεδρεύων στη συνεδρίαση, Νικήτας Κακλαμάνης.
Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη «βροχή των τροπολογιών» η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αρέσκεται να νομοθετεί με τροπολογίες, αλλά είναι υποχρεωμένη να λύνει προβλήματα.
«Δεν είμαστε βιτσιόζοι να καθόμαστε εδώ και να φέρνουμε τροπολογίες. Ούτε μας αρέσει να νομοθετούμε με τροπολογίες. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να λύνουμε προβλήματα, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να μην πάμε παρά πίσω πράγματα που φέρνουν έσοδα, να μην κάνουμε πράγματα που θα πάνε τη χώρα πίσω», σημείωσε.
Η υφυπουργός είπε ότι οι περισσότερες τροπολογίες έχουν συζητηθεί στην προεργασία που έγινε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, και ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε και κάποιες από τις προτάσεις και παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και υπήρξε σύμπνοια κατά τη συζήτηση των τροπολογιών. «Κάποιοι δεν ήθελαν να πάρουν θέση ή τους χαλάσαμε το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο», πρόσθεσε.
Οι τροπολογίες, μεταξύ άλλων έχουν σχέση με φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος, στον ΕΝΦΙΑ, στο ΦΠΑ και στον ακατάσχετο λογαριασμό, στο λοταρία, στο Μητρώο Ακινήτων μαζί με τα νέα χαμηλότερα παράβολα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.
Στις προωθούμενες διατάξεις έχει περιληφθεί και αυτή για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου.
Τη δυνατότητα απόσπασης και υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού σε γραφεία του ΕΟΤ εξωτερικού για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εξήγησε ότι, ενώ η δυνατότητα αυτή έχει ήδη προβλεφθεί με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα για την κάλυψη μόνιμων αναγκών, εκ παραδρομής δεν προβλέφθηκε το ίδιο και για τις περιπτώσεις που πρέπει να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες. Συνεπώς, η διατήρηση αυτού του καθεστώτος, δημιουργούσε καθεστώς ανισονομίας των εργαζομένων που έπρεπε να αρθεί, πράγμα που επιδιώκεται με την τροπολογία. Η υπουργός εξήγησε επίσης ότι έχουν ανακύψει έκτακτες ανάγκες ιδίως σε χώρες με μεγάλη δυναμική για την Ελλάδα και ότι υπήρξαν και κάποιες έκτακτες αποχωρήσεις προσωπικού για λόγους υγείας, που πρέπει να καλυφθούν.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είχε ζητήσει από την υπουργό να αποσύρει την τροπολογία.
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών λέει πως η ΝΔ «δυσφόρησε στην ανάγνωση των τροπολογιών και των ρυθμίσεων που δίνουν οικονομικές και κοινωνικές ανάσες στην κοινωνία».
Όπως σημειώνει:
- Διαφωνούν με την άμεση επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις;
- Είναι αντίθετοι με την συμπερίληψη της Κω στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ ως το 2018;
- Δεν θέλουν την παραχώρηση του ακινήτου του νοσοκομείου Κάτω Πατησίων, το οποίο οδήγησαν σε κλείσιμο ώστε να λειτουργήσει δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή;