«Τα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχουν και λειτουργούν, εκτός από τρία συμβούλια που είναι στα νεοσύστατα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και στον ΕΦΚΑ και γι΄ αυτό εκδώσαμε εγκύκλιο για την επίσπευση αυτών των διαδικασιών».
Αυτό δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το 2016 και αναφέρεται στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων.
«Βλέπω τίτλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά έρχονται για να φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία είναι η μοναδική κυβέρνηση αυτής της χώρας, τα τελευταία πολλά χρόνια, που δίνει πραγματικά τη μάχη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή» είπε η κ. Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας «ανύπαρκτα» τα μεγέθη που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα για τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων. Όπως διευκρίνισε «όλα αυτά τα νούμερα που δημοσιοποιούνται, δεν αφορούν μόνο τον στενό δημόσιο τομέα» καθώς η έκθεση του ΣΕΕΔΔ καταγράφει και τις υποθέσεις αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρών, σωμάτων ασφαλείας κλπ για τους οποίους, όπως εξήγησε, ισχύει «διαφορετική διαδικασία, στην έκθεση όμως καταγράφονται όλα μαζί».
Ως «ακριβές στοιχείο» η υπουργός ανέφερε, ότι «στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό της δημόσιας διοίκησης, του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 152 υποθέσεις κι είναι ένας αριθμός, ο οποίος δεν απέχει από τον ρυθμό προηγουμένων ετών και μάλιστα στην ίδια έκθεση του ΣΕΕΔΔ αναφέρεται ότι υπάρχει και επίσπευση σε σχέση με παλαιότερα χρόνια».
Η υπουργός αναγνώρισε ότι «πραγματικά υπήρξε μία καθυστέρηση (σ.σ. στην εκδίκαση των υποθέσεων) το 2016, στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα κυρίως» εξηγώντας ότι «αυτό έγινε διότι από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, υπήρχε η μεγάλη απεργία των δικηγόρων και ως οφείλουν και έχουν δικαίωμα, αυτοί οι οποίοι ελέγχονται, εκπροσωπούνται στα όργανα αυτά από δικηγόρο». «Έκτοτε, ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί και τα πράγματα “τρέχουν” σχεδόν με κανονικούς ρυθμούς, αντίστοιχα και με προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε.
Η υπουργός διευκρίνισε ότι οι πειθαρχικές αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν και στο ΣΕΕΔΔ «για το 2013 και το 2014 ήταν περίπου 2.200, το 2015 ήταν 1.718 και το 2016, λόγω της απεργίας των δικηγόρων είχε μία καθυστέρηση και ήταν 1.685». «Αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν, ότι ναι, υπάρχει μία επιβράδυνση, μέχρι το τέλος του 2016, όμως οι ρυθμοί στο 2017 έχουν επιταχυνθεί και αυτό καταγράφεται» σημείωσε.
Η κ. Γεροβασίλη είπε, πως «είναι απολύτως ψευδές» ότι υπάρχει αμνηστία σε υποθέσεις που υπάρχει παραγραφή αδικήματος. «Για όποιον καθυστερεί δεν υπάρχει αμνηστία» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «κάποια υπόθεση που δεν έχει κριθεί, τρέχει κανονικά και δεν υπάρχει καμία αμνήστευση» ενώ «υπάρχουν και αδικήματα, για τα οποία δεν προβλέπεται καν η παραγραφή». «Κάποιος ο οποίος δεν έχει κριθεί, ενδέχεται, εάν στα δύο χρόνια δεν έχει γίνει η κρίση, να επιστρέψει στα καθήκοντά του, ωστόσο η υπόθεσή του θα εξεταστεί, δεν παραγράφεται» διαβεβαίωσε.
Απαντώντας στην ανακοίνωση του Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ που κάνει λόγο για «ανοχή στην ανομία και χάιδεμα των επίορκων του Δημοσίου» και αναφέρεται σε «διατάξεις Κατρούγκαλου, το 2015, οι οποίες επανέφεραν το πειθαρχικό δίκαιο στην προ του 2012 κατάσταση, με καταστροφικές συνέπειες» η κ.Γεροβασίλη σχολίασε:
«Επί υπουργίας Μανιτάκη, το 2012 έγινε η αυτοδίκαιη αργία, που έδιωχνε τους δημοσίους υπαλλήλους κατευθείαν από τη δουλειά τους με το που υπήρχε μία καταγγελία, για οποιοδήποτε αδίκημα. Αυτό έγινε, όχι γιατί με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα δικαίου ερχόταν να αποκατασταθεί, αλλά γιατί στ΄ αλήθεια υπήρχαν ισχυρές παρεμβάσεις των θεσμών στο μνημόνιο για απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, ελάττωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή ήταν μία μέθοδος και εκεί καταργήθηκε το κριτήριο της αθωότητας στο ελληνικό δικαιακό σύστημα. Επί κ.Κατρούγκαλου αποκαταστάθηκε αυτό».
Πρόσθεσε δε, ότι «σε αυτοδίκαιη αργία τίθενται και σήμερα άνθρωποι, αυτοί όμως οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις, μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους» ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εμπλούτισε το πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο όργανο με δύο αιρετούς.