«Μέσα σε 2 χρόνια δεκαπλασιάσαμε τους ρυθμούς απορρόφησης από 3% σε 30% σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, Γ. Χαν, και η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο κοινοτικό όρο σε ότι αφορά τις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων».

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην ανακοίνωση του υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκη για το ΕΣΠΑ και συμπληρώνεται ότι από το 2007 έως το 2009 οι πληρωμές του ΕΣΠΑ ήταν μόλις 711.185.504 ευρώ, κι αυτά από προκαταβολές της Επιτροπής προς την τότε κυβέρνηση για την εκτέλεση έργων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

«Σήμερα, μόνο κατά το τετράμηνο Ιούνιος – Οκτώβριος 2011 η απορρόφηση ήταν 1 δισ 201 εκ ευρώ. Δηλαδή σε τέσσερις μόνο μήνες έπεσαν στην αγορά 1,2δισ ευρώ από πληρωμές πραγματικών νέων έργων και μόνο» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, όπως τονίζει το υπουργείο, ξεμπλοκαρίστηκαν 11,5 δισ. ευρώ από τα 15 δισ ευρώ που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε “παρκάρει” σε νεκρά έργα και νεκρές εκχωρήσεις. Σήμερα με αυτούς τους ανεκμετάλλευτους μέχρι πρόσφατα πόρους του ΕΣΠΑ, υλοποιούνται 181 έργα προτεραιότητας σε όλη τη χώρα σε μια μοναδική προσπάθεια που ξεκίνησε από το υπουργείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και 1852 νέα έργα που ξεκίνησαν το τελευταίο μόνο εξάμηνο επίσης σε όλη τη χώρα.

«Τα θετικά αποτελέσματα δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό ούτε όμως και ανοχή στην ισοπέδωση. Μέσα σε δύο χρόνια, βελτιώσαμε σημαντικά τους ρυθμούς απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, ανακτήσαμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, το σημαντικότερο, δεν κινδυνεύουμε πλέον να χάσουμε πολύτιμους πόρους για την ανάπτυξη, όπως ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί στο τέλος του 2009. Οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους και ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση στην υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού εργαλείου που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της η χώρα μας» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.