Μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το Μαξίμου στέλνει σαφές μήνυμα στην Ιπποκράτους, ώστε να μην ξεκινήσει η κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ άμεσα και σίγουρα όχι πριν το τέλος Ιανουαρίου.

Αυτή είναι η ουσία των χθεσινών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθούν σε παραίτηση οι υποψήφιοι αρχηγοί στο ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη του Μαξίμου, μάλιστα, μιλώντας στο 24h.gr, διευκρίνιζαν ότι οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξεκινήσουν πριν το τέλος Ιανουαρίου. «Ελπίζουμε ότι ως τότε οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται στο τέλος τους ή θα έχουν τελειώσει», έλεγαν χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι ο κ. Παπαδήμος δεν επιθυμεί να προχωρούν παράλληλα η απ’ ευθείας εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση και η τελική ευθεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Το μόνο, που είναι σαφές, είναι ότι όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να είναι 100% αφιερωμένοι στο έργο τους. Δεν υπάρχει περιθώριο υπουργών μερικής απασχόλησης. Είναι προφανές», απάντησε ο Καψής σε σχετικές ερωτήσεις. Παράλληλα, ωστόσο, ο Καψής κατέστησε σαφές ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν αλλάζει δραματικά το χρόνο της κυβέρνησης Παπαδήμου, αφού αυτός θα κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των κομμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο Παπαδήμος δε συναινεί με τη χρονική παράταση του βίου της κυβέρνησης, πέραν εκείνου, που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το συμφωνημένο από τα τρία κόμματα έργο της.

«Δεν αναιρείται η συμφωνία των τριών κομμάτων, η οποία ορίζεται κατ’ αρχάς από το έργο. Εάν θα είναι 19 Φεβρουαρίου, λίγο αργότερα ή όχι, θα φανεί στην πορεία. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί το PSI. Εάν αλλάξει αυτό, θα αλλάξει και ο χρόνος της κυβέρνησης, αλλά μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, που είναι η ολοκλήρωση του έργου», ανέφερε σχετικά ο κ. Καψής. Παρεμβαίνοντας δε στη συζήτηση περί μελλοντικών πολιτικών σχεδίων του πρωθυπουργού, ο Καψής επιχείρησε να βάλει τέλος στα διάφορα μετεκλογικά σενάρια που εμπλέκουν τον Παπαδήμο με την πολιτική.

«Ο Παπαδήμος ήταν κεντρικός τραπεζίτης και ο κεντρικός τραπεζίτης είναι κατεξοχήν συνδεδεμένος με τη διαμόρφωση πολιτικών. Για “καριέρα” πρωθυπουργού, δε γνωρίζω. Πως θα ακολουθήσει ‘καριέρα’ πρωθυπουργού; Είναι πρωθυπουργός», απάντησε χαρακτηριστικά.

Πάντως, το Μαξίμου δεν κρύβει ότι ο πλέον κρίσιμος μήνας για την ελληνική οικονομία είναι ο Ιούνιος και πως πολλά θα κριθούν από τη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, εφόσον οι διαπραγματεύσεις για το PSI δεν κολλήσουν ως τότε.

Στο κλίμα αυτό, Τετάρτη και Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, ενώ χθες Παπαδήμος και Κουτρουμάνης είχαν συνάντηση στο Μαξίμου, περισσότερο από δύο ώρες.

Ερωτηθείς πάντως για το θέμα που έχει προκύψει με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Καψής παρέπεμψε στις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, αποφεύγοντας ο ίδιος να πάρει θέση, ενώ για άλλη μία φορά δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων, παραπέμποντας στην ομιλία του Παπαδήμου στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012.