«Έχουμε τεράστιο έλλειμμα ως χώρα στο να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ανάγκη της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις που έγιναν δείχνουν ότι υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη τάση βελτίωσης».
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, που μαζί με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέα Καραμπίνη, ενημέρωσαν την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα του Οργανισμού.
Ομόφωνο πάντως ήταν το συμπέρασμα των μελών της Επιτροπής, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να καλύψει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στους πολίτες, απέναντι στη διαδικασία που ακολουθείται για τις μεταμοσχεύσεις.
Ομόφωνη ήταν και η παραδοχή, ότι χρειάζεται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.
Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι έχουν δρομολογηθεί και είναι σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση του ΕΟΜ που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και τόνισε ότι ήδη υπάρχουν μετρήσιμα θετικά βήματα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
Όπως είπε ο κ. Ξανθός, χρειάζεται ενίσχυση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενώ προανήγγειλε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την κοινωνική συναίνεση.
«Η διαδικασία των μεταμοσχεύσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δυσπιστίες. Αυτό είναι ένα κρίσιμο πεδίο που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε συνέργεια με το υπουργείο Παιδείας και τη συστράτευση όλου του επιστημονικού προσωπικού» σημείωσε και συνέχισε:
«Η μεταμόσχευση είναι υπόθεση συλλογική και πρέπει αυτό το πνεύμα να το ενισχύσουμε μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα σημερινά δημόσια μεταμοσχευτικά κέντρα έχουν προβλήματα, λόγω παγώματος των προσλήψεων και περικοπής πόρων. Κάνουμε προσπάθεια να τα στηρίξουμε. Πρέπει ως “κόρη οφθαλμού” να διαφυλάξουμε τα στάνταρ αυτών των κέντρων που λειτουργούν στη χώρα μας».
«Υπάρχει προοπτική. Είμαστε στη τελική ευθεία για συνεργασία ανάμεσα στο Ίδρυμα Ωνάση και την ελληνική Πολιτεία, ώστε να γίνει μια πολύ σημαντική επένδυση με τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου, δίδυμου με το Ωνάσειο, για μεταμοσχεύσεις» τόνισε και διευκρίνισε:
«Θα λειτουργεί με την έννοια του δημοσίου συμφέροντος και θα είναι μια σημαντική παρέμβαση, που, με τη στήριξη της Πολιτείας, θα λύσει το μακροχρόνιο και τεράστιο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα».
Έμφαση έδωσε και στο σύστημα οργάνωσης των διαδικασιών και στην ασφάλεια του πολίτη, επισημαίνοντας ότι η διαχείριση σε ό,τι αφορά τις λίστες αναμονής, γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς την παραμικρή παρέμβαση και έχει διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού» από τον ΕΟΜ.
«Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, έχει υπερδιπλασιαστεί η χρηματοδότηση του ΕΟΜ και έχει ενισχυθεί ο συντονισμός.
Κάνοντας αυτές τις κρίσιμες παρεμβάσεις θωρακίζουμε το σύστημα μεταμοσχεύσεων. Δίνουμε το σήμα ότι αυτός ο τομέας μπορεί να έχει βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική» είπε.
Ακόμα, τόσο ο κ. Ξανθός όσο και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης, έδωσαν έμφαση, όχι μόνο στην ενίσχυση του ΕΟΜ, αλλά και των δημόσιων Tραπεζών Oργάνων, ώστε να αξιοποιούνται, όπως είπαν, από όποιον έχει πραγματική ανάγκη.
Τόνισαν δε, ότι μέχρι σήμερα, οι ιδιωτικές τράπεζες λειτουργούσαν περισσότερο με κερδοσκοπικά κριτήρια παρά με τεκμηριωμένο επιστημονικό έργο.
«Στο εξωτερικό οι ιδιωτικές τράπεζες είναι 10% και στην Ελλάδα 70%. Εμείς, από δύο δημόσιες τράπεζες που υπήρχαν προσθέσαμε άλλη μία στο Ηράκλειο. Υπάρχει η λογική της διεύρυνσής τους. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε στάνταρ ασφαλείας από τον ΕΟΜ και κυρίως να ενημερώνεται σωστά ο κόσμος για τα πραγματικά οφέλη από τη λειτουργία του» επεσήμανε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:
«Η προσπάθειά μας είναι στην κατεύθυνση να υπάρξει μεγαλύτερη εξωστρέφεια του ΕΟΜ και να ενδυναμώσει τη στρατηγική μεγαλύτερης αυτάρκειας της χώρας. Αυτό απαιτεί υποστήριξη λειτουργική και επιστημονική με περισσότερους πόρους. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν περισσότερα μετρήσιμα βήματα».
Από την πλευρά του, ο κ. Καραμπίνης, έκανε λόγο για τραγικά μικρό αριθμό μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και μεγάλο έλλειμμα στην δωρεά οργάνων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
«Ο ΕΟΜ λειτουργεί σαν ΜΚΟ. Είμαστε όλοι εθελοντές που πηγαίνουμε να εργαστούμε εκεί μετά τη δουλειά μας. Είμαστε το μοναδικό κράτος που λειτουργούμε έτσι. Δεν μπορεί όμως αυτός ο Οργανισμός να λειτουργεί με εθελοντές, ούτε να έχει 8 υπαλλήλους όταν στην Πορτογαλία είναι 109» επεσήμανε χαρακτηριστικά.