Θέμα συζήτησης σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι η χθεσινή συνέντευξη Βενιζέλου και η παραδοχή του ότι ουσιαστικά απέτυχε ο όλος σχεδιασμός εξόδου από την κρίση καθώς από την αρχή ήταν υπονομευμένος και σε λάθος κατεύθυνση.
Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε μια αδιέξοδη κατάσταση λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μένει και προσπαθεί μόνο από εθνικό καθήκον. Τα σχόλια μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστο πικρόχολα.
«Ώρα είναι να μας πει ο Βαγγέλης ότι δεν έχει καμιά ευθύνη» έλεγε κορυφαίο στέλεχος εκ των λεγόμενων Παπανδρεϊκών που πίσω από τις δηλώσεις Βενιζέλου είδαν προσπάθεια να επιρριφθούν οι ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια στιγμή στην ΝΔ, η αντίδραση σχολίαζαν ειρωνικά: «Ο Βενιζέλος μιλά τώρα για λάθος συνταγή αλλά μας κατακεραύνωνε στη Βουλή όταν προειδοποιούσαμε ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη και καταδικασμένη».
Όπως κι αν έχει πάντως η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού οικονομικών ήταν μια δραματική παρέμβαση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ουσιαστικά προειδοποίησε για όσα έπονται: «δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος -του μνημονίου- δεν επιβεβαιώθηκαν. Είμαι εξουθενωμένος, μένω εδώ από εθνικό καθήκον» για να συμπληρώσει πολύ χαρακτηριστικά «δεν αρκεί να υπάρχει φοροδοτική ικανότητα, δεν αρκεί να υπάρχει μηχανισμός φοροεισπρακτικός, δεν αρκεί να υπάρχει διάθεση συμμόρφωσης του πολίτη, πρέπει να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο, πρέπει να υπάρχει και οικονομική δραστηριότητα, πρέπει η αγορά να κινηθεί. Κι αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία, αυτή είναι η αλήθεια μπροστά στην οποία βρισκόμαστε και αυτή την αλήθεια τη συζητήσαμε και με τον πρωθυπουργό, θα τη συζητήσουμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανοιχτά με όλες τις λεπτομέρειες και θα τη συζητήσουμε και με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση… το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα, νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε. Το θέμα δεν είναι αν μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τις δαπάνες, τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε κι άλλο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το θέμα είναι αν μπορούμε ν’ αλλάξουμε το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε».