Την πρότασή τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε «προοδευτική κατεύθυνση» παρουσίασαν για πρώτη φορά οι έξι συνταγματολόγοι που την επεξεργάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την πρόταση υπογράφουν υπογράφουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος, Κώστας Χρυσόγονος και Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος όμως δεν κατέστη δυνατό να δώσει το «παρών».
«Η πρόταση δεν είναι ούτε της κυβέρνησης ούτε του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρινίζοντας ότι πέρα από την πολιτική ιδιότητα τριών εκ των έξι, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επεξεργάστηκαν το αναθεωρητικό τους σχέδιο ως ανεξάρτητοι επιστήμονες.
«Το Σύνταγμα είναι ένα από τα θύματα της κρίσης, καθώς δημιουργήθηκε ένα μνημονιακό παρασύνταγμα» ανέφερε ο Γ.Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, υπήρξε έλλειμμα συνταγματικών εγγυήσεων οι οποίες εάν υπήρχαν θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά στην πίεση που ασκήθηκε.
Σημείωσε ακόμη ότι ο μείζων κίνδυνος είναι η κρίση αξιοπιστίας του καταστατικού χάρτη να εξελιχθεί σε κρίση δυσπιστίας απέναντι στο ίδιο το πολίτευμα για να αναφερθεί στη συνέχεια στους πέντε άξονες της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο πρώτος είναι η αρχιτεκτονική του πολιτεύματος όπου προτείνεται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εκλογή του με άμεση ψηφοφορία σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή από τη Βουλή.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας όπου η πλήρης ουδετερότητα του πρώτου θα ισοσκελίζεται από την αναγνώριση του ιστορικού ρόλου της δεύτερης, ο τρίτος την καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας μεταξύ των οποίων είναι και το συνταγματικό δημοψήφισμα, ο τέταρτος την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου και ο πέμπτος τη θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων «έναντι του επελαύνοντος νεοφιλελευθερισμού».
Παίρνοντας τον λόγο ο Ανδρέας Δημητρόπουλος σημείωσε ότι η πρόταση αποτελεί μια πολύ καλή βάση συζήτησης επισημαίνοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία καθώς «ο χρηματοπιστωτισμός έχει διαταράξει τη συνταγματική ισορροπία τόσο στο πεδίο της δημοκρατίας όσοι και των κοινωνικών δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Χρυσόγονος σημείωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση βρίσκεται στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, ενώ τόνισε ότι η πρόταση είναι μια δέσμη ιδεών που δεν δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει στόχο μια ευρεία δημόσια συζήτηση προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική και επιστημονική προεργασία. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε χωρίς οξύτητα, υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης έπειτα από χρόνια ακινησίας» συμπλήρωσε για να διευκρινήσει στη συνέχεια ότι δεν ασπάζεται το σύνολο των προτάσεων και ειδικά εκείνη της αναθεώρησης του άρθρου 110.
«Δεν είναι συνταγματικός λαϊκισμός η διαβούλευση με την κοινωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος» τόνισε ο Κώστας Ζώρας, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις ότι η πρόταση κινείται σε συντηρητική κατεύθυνση. «Πώς συντηρητικοποιείται η κοινωνία όταν διευρύνεται η λαϊκή κυριαρχία;» διερωτήθηκε για να επισημάνει ότι εάν η μεταμνημονιακή εποχή συνιστά ένα νέο στάδιο για τη χώρα, τότε έχουμε ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα.
Ο Ηλίας Νικολόπουλος, τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι ένας από τους στόχους της ομάδας των 6 είναι η ενισχύση της Βουλής είτε με την πρόβλεψη ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον εκατό βουλευτές είτε με εκείνη ότι οι πρόεδροι των μισών επιτροπών θα πρέπει να προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων μέλη της κυβέρνησης αλλά και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.