«Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενός ενιαίου, αδιαίρετου και συνεκτικού σχεδίου ψηφιακής στρατηγικής, το οποίο κινείται σε δύο βασικούς άξονες» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, «ο πρώτος άξονας αφορά οριζόντιες δράσεις με χρήση της τεχνολογίας, με στόχο την τόνωση και περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση της επιχειρηματικότητας, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και των καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων, μέσω της διείσδυσης νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας σαν βασικό εργαλείο αναβάθμισης του μοντέλου διακυβέρνησης, ένα βελτιωμένο μοντέλο διακυβέρνησης στο κομμάτι της οργάνωσης και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών». Στόχος, όπως είπε, είναι η ριζική ανανέωση του τρόπου εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και της επιχείρησης.
Τόνισε δε, ότι το πέρασμα του σύγχρονου κόσμου στην ψηφιακή εποχή ενέχει σημαντικές προκλήσεις για τη λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μέσα από την εντατική συνεργασία τους, μπορούν να τις μετατρέψουν σε μεγάλες ευκαιρίες. «Η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί βασικό εργαλείο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, αναδεικνύεται σε μείζονα πολιτική προτεραιότητα η αξιοποίηση των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν τη βάση για την καλύτερη, αποδοτικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της επιχειρησιακής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, για τον εκσυγχρονισμό και την υψηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, την αύξηση της εξωστρέφειάς τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η χώρα πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας, που θα παράγει και θα εξάγει τεχνογνωσία, υπηρεσίες και προϊόντα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως είναι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων, η δημιουργικότητά τους, το διάχυτο ταλέντο, η εξωστρέφεια, η γεωγραφική θέση, κτλ. Κάθε όραμα, όμως, κάθε στρατηγική επιλογή, κινδυνεύουν να αποτύχουν, αν δεν έχουν στο επίκεντρο των δράσεών τους τον άνθρωπο και αρωγούς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» σχολίασε η κ. Γεροβασίλη.