Για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας και για τις προοπτικές και τους κινδύνους κατά τα επόμενα δύο χρόνια ενημέρωσε, νωρίτερα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα είναι στα όρια» σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι «το πρόγραμμα εξυγίανσης για το 2011 κλείνει καλά» και ότι «υπάρχουν μεγάλες φιλοδοξίες για αντίστοιχες πολιτικές το 2012», αλλά επισήμανε ότι μετά το 2012 «δεν υπάρχουν περιθώρια να βρούμε χρήματα από συμμαζέματα και εξορθολογισμό και θα απειληθούν ευθέως οι υποδομές του κοινωνικού κράτους» και συνέχισε:
«Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι στα όρια. Εάν δεν αξιοποιήσει όλους τους μήνες του 2012, ούτως ώστε να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια της ανάπτυξης, εάν δεν αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία και δεν υπάρξει περίσσευμα από αυτή την αναπτυξιακή εξέλιξη, δεν υπάρχουν χρήματα για την υγεία, για τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που το κράτος παρέχει, ενώ από το τέλος του 2012 απειλούνται και οι βασικές υποδομές του ελληνικού κοινωνικού κράτους».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι το 2013 δεν είναι πολύ μακριά και ανέδειξε την ανάγκη τα κόμματα, ειδικά όσα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, να δώσουν από τώρα έμφαση στους τομέα της Υγείας, ο οποίος, ανέφερε, «δεν αποτελεί ένα απλό δημοσιονομικό μέγεθος, αλλά μια δομή η οποία ή ανακουφίζει ή δεν ανακουφίζει τους πολίτες».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικώς με τους υπεύθυνους για την σπατάλη και την κακοδιαχείριση στον χώρο της Υγείας, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις όπου έχουν εντοπισθεί οι υπεύθυνοι και έχουν καταδικαστεί, τόνισε ότι στο υπουργείο Υγείας αυτό συμβαίνει και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει το ίδιο σε όλα τα επίπεδα».
Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο και τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί ως τώρα, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη διαδικασία, ανέφερε ότι στον τομέα της Υγείας «την έχουμε φέρει σε ένα βαθμό εις πέρας» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Ρέππας το παλεύει».