Την πεποίθηση ότι το ευρώ έχει χάσει την αξιοπιστία του, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στο χώρο, που ξεκίνησε η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Το διακύβευμα αυτής της Συνόδου δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και η διάσωση του ευρώ. Το βασικό θέμα στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών είναι η γαλλογερμανική πρόταση για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, με αυτόματες κυρώσεις για τα κράτη της Ευρωζώνης και ένα αυξημένο δικαίωμα παρέμβασης της ΕΕ, στα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.
Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προβάλει βέτο, σε οτιδήποτε ζημιώνει τα βρετανικά συμφέροντα.
Νωρίτερα, σε δραματικούς τόνους ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε κίνδυνος διάσπασης την Ευρώπη.
Το πώς βλέπει η Βρετανία τις γαλλογερμαικές προτάσεις, αποτυπώνεται και από την ανάλυση του ανταποκριτή του BBC, στις Βρυξέλλες Chris Morris. Όπως αναφέρει, η Γερμανία και η Γαλλία ήρθαν στη Σύνοδο λέγοντας «αυτή είναι η συμφωνία. Τελεία και παύλα».
Η Γερμανία έχει εξελιχθεί στη πιο σημαντική πολιτική δύναμη, εκτός από οικονομική, στην Ευρώπη και αυτό προκαλεί αντιδράσεις, αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος. Πάντως, όπως αναφέρει, πέρα από τη διαμάχη για την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, υπάρχει μια μεγαλύτερη πρόκληση για τους ηγέτες, εδώ στις Βρυξέλλες. Μπορούν να βρουν τρόπους και πόρους πλέον για την ενίσχυση των υπερχρεωμένων χωρών; Μπορούν τελικά να πείσουν τις αγορές ότι όταν μιλάνε για λιτότητα διαρκείας το εννοούν; Με λίγα λόγια, μπορούν να διασώσουν το ευρώ; καταλήγει ο Chris Morris.