Θετική εμφανίστηκε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στην «πρόταση νόμου» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για «το εγγυημένο εισόδημα και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και ένταξης», δηλώνοντας ότι συμφωνεί «με τις προτάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, αφού το επιτρέψουν οι δημοσιονομικής συνθήκες της χώρας».
Παράλληλα, χαρακτήρισε δίκαιη, και δεσμεύτηκε να την εξετάσει και να τη φέρει σε κάποιο νομοσχέδιο, την τροπολογία, που εισηγήθηκε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την οποία εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας από το εισοδηματικό όριο που λαμβάνεται υπ’ όψιν για την επιβολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η ίδια τροπολογία προβλέπει, επίσης, την υποστήριξη των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης με εξαίρεση των νοσηλείων από το claw back και το rebate, που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση τα τμήματα εκπαίδευσης και απασχόλησης ατόμων με νοητική υστέρηση, στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης των συνανθρώπων μας.
Η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που συζητήθηκε στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Μεταξύ άλλων, η πρόταση προέβλεπε:
- Διασφάλιση προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους εντάσσονται στον νόμο 3869/2010.
- Επαναφορά στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου λογαριασμού και προστασία προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους αγρότες, με βάση τους κανονισμούς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.
- Πρόσθετη στελέχωση των ΚΕΠ για την υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής προστασίας.
- Ανάκτηση αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία) και ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλων των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.