«Τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων ώστε κόμματα και βουλευτές να μπορούν να τα υπερψηφίσουν» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την κυβερνητική ενημέρωση.

«Θα υπάρξει επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα ώστε να έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια περί την 15/5 και να ψηφιστεί την επομένη» επεσήμανε, δηλαδή στις 16 Μαΐου.

«Κεντρική επιδίωξή μας είναι στις 22/5 να επιτευχθεί συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», υπογράμμισε και είπε ότι θα υπάρχει μία τόσο γενική συμφωνία για το χρέος που να μη δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία με τις εκλογές και ταυτόχρονα τόσο ειδική ώστε να ικανοποιεί το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για το QE.

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018 και είπε ότι «μας ικανοποιούν μέτρα που θα ανοίξουν το δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση».

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε μικρή αναφορά στα νέα επώδυνα μέτρα σημειώνοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα το 2019: στοχεύουν τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και το 2020: εξοικονόμηση 1% από την μείωση του αφορολόγητου.

Αναφερόμενος στα αντίμετρα επεσήμανε:

-Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

– Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%

– Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%

– Ταυτόχρονα, ένα πακέτο θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

-Προβλέπεται ένα αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας,

– Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια

– Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.

– Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.

– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων.

– Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.

«Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, η τεχνική συμφωνία είναι ισορροπημένη και βιώσιμη», είπε.