«Μεγαλύτερη σημασία από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 έχει το γεγονός ότι το 2016 για πρώτη φορά μετά από 8 με 9 χρόνια είχαμε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος σε ονομαστικές τιμές, οριακή βέβαια γύρω στα 200 εκατ. ευρώ… Άρα έχει σταματήσει η κατρακύλα» τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «Η πραγματική ανάπτυξη, πρόσθεσε ο κ. Χρυσόγονος, όταν έρθει, και ελπίζουμε να έρθει το 2017, θα αρχίσει να βελτιώνει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ προλειαίνοντας το έδαφος για την έξοδο της χώρας στις αγορές ώστε να μην υπόκειται στους εκβιασμούς των δανειστών».
Ο κ. Χρυσόγονος παραδέχθηκε ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με πολύ επαχθείς φορολογικούς συντελεστές που επιβλήθηκαν κατ’ απαίτηση των δανειστών. «Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά με προϋπόθεση την απεξάρτηση από τη μέγγενη των θεσμών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να γίνουν τομές αλλαγές, όχι όμως δήθεν μεταρρυθμίσεις όπως η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και της άγριας υπερφορολόγησης ανθρώπων που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα» σχολίασε ο ευρωβουλευτής.
Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι «οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έδωσαν στη χώρα διαπραγματευτική ισχύ», λέγοντας ότι «ο λαός στις εκλογές του ‘15 είπε ‘’δεν αντέχω άλλο’’ και αυτό το αίτημά του είχε μια δυναμική» παραδέχθηκε ωστόσο ότι η δυναμική αυτή «υπερτιμήθηκε στη διαπραγμάτευση» κάνοντας λόγο για «Πύρρειο νίκη».
«Πρέπει να γίνουν τομές αλλαγές, όχι όμως δήθεν μεταρρυθμίσεις όπως η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και της άγριας υπερφορολόγησης ανθρώπων που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα» σχολίασε ο ευρωβουλευτής.
«Τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για να έχουμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το β’ παγκόσμιο πόλεμο» δήλωσε από πλευράς του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ο Κ. Τσίπρας σταμάτησε την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Ιανουάριο του 2015».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το Νοέμβριο του ‘14 η Ελλάδα είχε την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ σήμερα είναι κοντά στο μηδέν και όλες οι άλλες χώρες βρίσκονται μπροστά μας. Χάσαμε μια τεράστια ευκαιρία… Υπάρχει διαφορά 27 δισεκ. μεταξύ των προβλέψεων Τσίπρα και των προηγούμενων προβλέψεων» σημείωσε.