Με αψιμαχίες στο πλαίσιο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, συνεχίστηκε σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2012, ενώ οξεία υπήρξε η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα αυτά, φέρνοντας στη Βουλή και τη στάση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων.

Οι ειδικοί εισηγητές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Αμοιρίδης, Ζωίδης και Μαργέλης, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως ο Προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα αφετηρία της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησαν πως οι προβλέψεις του είναι ρεαλιστικές.

Ειδικά ο κ. Αμοιρίδης κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να δώσει τέλος στην εκκρεμότητα της προσυπογραφής του κειμένου εγγυήσεων που αξιώνει η Τρόικα για την καταβολή της 6ης δόσης. «Κανείς δεν θα παρεξηγήσει τον κ. Σαμαρά αν προχωρήσει σε μία πράξη που μπορεί να φαίνεται πως ‘μειώνει’ τη δική του προσωπικότητα, αλλά ανεβάζει το κύρος της χώρας», παρατήρησε ο κ. Αμοιρίδης.

Κατηγορώντας την ασκούμενη οικονομική πολιτική ως άδικη και αναποτελεσματική, ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης παρατήρησε πως ο Προϋπολογισμός «προβλέπει ως έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, ένα ολοστρόγγυλο μηδέν» – και αξίωσε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί της κλήσης του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη, εκ μέρους του οικονομικού εισαγγελέα, ως υπόπτου για ανείσπρακτα έσοδα 15 εκατ. ευρώ από υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων.

Άλλο τόσο, ο βουλευτής επεσήμανε πως οι off shore εταιρείες εξακολουθούν να υποελέγχονται φορολογικά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «επιβάλλει χαράτσι στον άνθρωπο που κατέχει ένα δυαράκι, του τριπλασιάζει το φόρο και του αυξάνει την αντικειμενική τιμή, με την πραγματική να πέφτει λόγω ύφεσης».

«Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μειώνοντας τις δημόσιες επενδύσεις, σε περίοδο αποεπένδυσης και χωρίς πόρους από την φοροδιαφυγή δεν βγαίνει από πουθενά. Είτε θα πέσετε έξω, είτε κρύβετε το πακέτο των μέτρων που θα λάβετε στη συνέχεια. Διαβάζοντας τις δηλώσεις Παπαδήμου βλέπω πως το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο είναι έξω απ’ την ατζέντα σας.

Οι λογαριασμοί περί μείωσης των τοκοχρεολυσίων κατά 4 δισ. ευρώ, στηρίζονται στην προϋπόθεση πως θα συμμετάσχουν 100% οι ιδιώτες δανειστές στο κούρεμα και με τους πιο ευνοϊκούς όρους για την ελληνική πλευρά. Ο κ. Νταλάρα, όμως, προβλέπει ελληνική συμμετοχή 80% και οι τραπεζίτες ζητάνε επιτόκια 8%. Έχετε τρικομματικά κόκκινες γραμμές σ’ αυτό το θέμα;», ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Γιάννης Βρούτσης εξήγησε πως το κόμμα του καταψήφισε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά υπερψηφίζει τον τωρινό Προϋπολογισμό, καθώς έχουν στο μεταξύ επέλθει δύο σημαντικές αλλαγές: Αφ’ ενός «φτάσαμε στο κούρεμα 50% και τη μείωση των επιτοκίων, που είναι θετικό και άλλαξε την προοπτική του δημοσίου χρέους» και αφ’ ετέρου «άλλαξαν τα πολιτικά μεγέθη», αφού με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, «η έκτη δόση αμφισβητήθηκε μαζί με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία υπήρξε απαραίτητο και αναπόφευκτο στοιχείο για την επιβίωση της οικονομίας».

Στο παραπάνω πλαίσιο, η ΝΔ θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό, που «έχει μια θετική προοπτική ως προς τους στόχους που θέτει», δίνοντας μια «ψήφο ανοχής και μη αμφισβήτησης», παρ’ ότι κρίνει ότι μια σειρά προβλέψεων (δείκτες ανεργίας, φορολογικά έσοδα, ύφεση, πρωτογενές πλεόνασμα) είναι το λιγότερο υπεραισιόδοξες.

Παρόντος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ο κ. Βρούτσης προέβη σε οξεία κριτική στην φορολογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, για το «πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα, χωρίς αρχή και τέλος», τη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που κατέρρευσε συνεπεία των πολιτικών της, τις έκτακτες εισφορές και τα «χαράτσια της ΔΕΗ».

«Το ζήτημα του λαθρεμπορίου και του πετρελαίου θα έπρεπε να είχε κλείσει. Το ελάχιστο κόστος οικοδομής θα έπρεπε να είχε φτάσει στο πραγματικό, θα έπρεπε να είχατε ήδη συνδέσει τις ταμειακές μηχανές με την ΓΓΠΣ, να είχατε προχωρήσει στις ενδοομιλικές συναλλαγές όπου γίνεται μεγάλη φοροδιαφυγή, να έχετε προχωρήσει στο φορολογικό πιστοποιητικό, στις καταθέσεις στην Ελβετία. Γιατί δεν προχωρήσατε το ΕΤΑΚ του 2009, 2010 και 2011 εμπρόθεσμα;», ρώτησε, μεταξύ άλλων, ο κος Βρούτσης.

Ενοχλημένος από την κριτική που δέχθηκε, ο Παντελής Οικονόμου παρατήρησε πως «το τρίτο τρίμηνο του 2011 με ύφεση 5,5% έχει αύξηση δημοσίων εσόδων 5,5% παρά την ύφεση. Από πού προήλθαν; Δεν γράφουμε έσοδα απ’ την φοροδιαφυγή στον Προϋπολογισμό, γιατί είναι πλέον ενταγμένα στη φορολογία».

«Μόνον ο ΣΔΟΕ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει συγκεντρώσει 2,5 εκατ. από συμμόρφωση ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη με αυτόφωρο, ή απειλή αυτοφώρου. 1,5 εκατ. συγκεντρώθηκαν από έλεγχο περιουσιακών στοιχείων ακινήτων σε οφ σορ εταιρείες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατηγόρησε τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ πως παρασύρουν και τον αρχηγό τους με παραπλανητικές εισηγήσεις (π.χ. διαπίστωση κατάρρευσης των εσόδων τον φετινό «απεργιακό» Οκτώβριο, σε σχέση με τον περσινό, ενώ η ημερήσια είσπραξη είναι καλύτερη). «Το ΕΤΑΚ του 2009 δεν εισπράχθηκε γιατί μας παραδώσατε μία σύμβαση χωρίς ανάδοχο. Γιατί αποκαλείτε χαράτσι την έκτακτη εισφορά ακινήτου; Το χαράτσι είναι κεφαλικός φόρος. Δεν ηλεκτροδοτείται το τετραγωνικό;», αναρωτήθηκε.

Για την υποχώρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε λεφτά – και με τη νέα συμφωνία θα βρούμε. Δεν μπορούμε να γράφουμε τις δημόσιες επενδύσεις στον Προϋπολογισμό γιατί αυξάνεται το έλλειμμα. Και θα πρέπει να στηρίξουνε κάποιες δυνάμεις την πρότασή μας, να εξαιρούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δημόσιες επενδύσεις απ’ το έλλειμμα».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχει και το θέμα του αιγιαλού, που με την ισχύουσα δομή του υπουργείου, ελέγχεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό και πρέπει να υπάρξει άλλου είδους παρακολούθηση».