Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι «συμφώνησε απόλυτα» στις σημερινές συνομιλίες του με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλή.
Οι συνομιλίες κάλυψαν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την κυπριακή προεδρία στην Ε.Ε., την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Από την πλευρά της η κ. Μαρκουλή επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών συνοψίζεται στο ότι υπάρχει «αγαστή συνεργασία και συντονισμός Ελλάδας -Κύπρου».
Ο κ. Δήμας τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να επιτευχθούν στο Κυπριακό θετικά αποτελέσματα, καθώς η περίοδος που διερχόμαστε είναι κρίσιμη. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την οικονομική κρίση, θα σταθεί δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία για λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και για το σεβασμό του δικαίου της θάλασσας στην κυπριακή ΑΟΖ από όλες τις υπόλοιπες χώρες. Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει τη πολιτική της και να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη χθεσινή συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ κ. Ντάουνερ, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και εξέφρασε τον προβληματισμό του. Η τουρκική πλευρά πρέπει να υπαναχωρήσει από τις ακραίες θέσεις της, δήλωσε ο κ. Δήμας.
Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Δήμας είπε ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ της με όλες τις γειτονικές χώρες. Εξάλλου επεσήμανε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε περίοδο αστάθειας και ότι Ελλάδα και Κύπρος διαδραματίζουν σταθεροποιητικό ρόλο. «Το ίδιο», προσέθεσε, «αναμένουμε να κάνει και η Τουρκία».
Η κ. Μαρκουλή δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση επιβολής επιδιαιτησίας ή διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Προσέθεσε δε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής του όποιου σχεδίου λύσης εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφερόμενη στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκαθαριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν προχωρούμε σε μια τέτοια διάσκεψη, εάν δεν υπάρχει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.
Μακάρι, κατέληξε, να έχουμε συγκλίσεις μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά όπως έχουν μέχρι τώρα τα πράγματα, εκτίμησε, «δεν φαίνεται να προχωρούμε σε κάτι τέτοιο».
Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δήμα δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερά ως ύψιστη προτεραιότητά της την επίλυση του Κυπριακού. «Ο κ. Δήμας βρίσκεται στην πολιτική ζωή της Ελλάδας για πάρα πολλά χρόνια και υπήρξε πάντοτε θερμός συμπαραστάτης του αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της κατοχής και για μια λύση στηριγμένη στις αρχές του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Ομήρου.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Δήμας «με διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερά ως ύψιστη προτεραιότητα -στην κορυφή των προτεραιοτήτων της- την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και ότι βρίσκεται αποφασιστικά στο πλευρό του κυπριακού λαού μέχρι την επίτευξη αυτής της λύσης».
Ο Έλληνας υπουργός κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, που δημιουργήθηκε προς τιμήν των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.
Επίσης , ο υπουργός κατέθεσε στεφάνι στα «Φυλακισμένα Μνήματα», το κοιμητήριο, το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους εκτελεσθέντες αγωνιστές κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959.
Ο κ. Δήμας είπε στους δημοσιογράφους ότι ένιωσε ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί εκεί είναι θαμμένος και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, του οποίου προτομή υπάρχει στο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, όπου φοίτησε. Το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός αναχώρησε για την Αθήνα.