Το σημαντικότερο είναι η «συναίνεση και η σταθερότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το νέο Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε «αποφασιστικότητα και συνεργασία αυτή τη δύσκολη στιγμή», ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να βοηθήσουν όλοι την Ελλάδα και το νέο της πρωθυπουργό».

«Πρέπει να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, γιατί διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι πολύ χειρότερα στη συνέχεια», τόνισε ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζοντας τη στήριξη στον κ. Παπαδήμο.

«Βοηθάμε την νέα ελληνική κυβέρνηση με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Παπαδήμος ευχαρίστησε τον Μπαρόζο για την «παραγωγική συζήτηση» που είχαν και υπογράμμισε «τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας για την εφαρμογή της συνθήκης της 26ης Οκτωβρίου».

«Η συναίνεση είναι πολύ σημαντική. Ενισχύει τις πολιτικές μας και θα διευκολύνει την οικονομική σταθερότητα για να ξεπεράσουμε την κρίση», είπε.

Επίσης υπογράμμισε τη στήριξη του κόσμου στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, της οποίας «στόχος είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών, η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων».

«Είναι πολύ δύσκολο το έργο μας – είναι μία πρόκληση», είπε ο κ. Παπαδήμος τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι η σταθερότητα ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Για τις γραπτές δεσμεύσεις τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρέχει τις εγγυήσεις αυτές και ξεκαθάρισε ότι «εξαρτάται από τους αρχηγούς των κομμάτων να αποφασίσουν πως θα γίνει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων».

Πρόσθεσε δε ότι «η επιστολή από τους αρχηγούς, ζητήθηκε από την τρόικα και νομίζω ότι είναι αναγκαία για να άρουμε τις αβεβαιότητες».