Τη «Χάρτα» του Λουκά Παπαδήμου με τις βασικές προτεραιότητες επιχειρεί να περιγράψει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στέλνοντας ταυτόχρονα πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για τις ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ. Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, η κύρια αποστολή της κυβέρνησης αφορά την εφαρμογή της 26ης Οκτωβρίου – δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ που είναι όρος για να προχωρήσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξη του στο «’Εθνος της Κυριακής», τονίζει ότι η διάρκεια της σημερινής κυβέρνησης θα εκτιμηθεί με βάση το εθνικό συμφέρον και καλεί τα κόμματα να σταθούν με ειλικρίνεια και εντιμότητα στην υπηρέτηση των στόχων της.

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει σαφή ατζέντα και προτεραιότητες. Εσείς στο υπουργείο ποια προτεραιότητα αναδεικνύετε για το προσεχές τρίμηνο;

Στο υπουργείο ήδη έχουμε ετοιμάσει ένα τεράστιο έργο, που περιλαμβάνει μια σειρά από έτοιμα νομοσχέδια. Μετά από πολλή δουλειά, γόνιμο και ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο, είμαστε έτοιμοι για ριζική αναμόρφωση, για μεγάλες ανατροπές σε όλο το φάσμα, σε όλους τους κλάδους απονομής της δικαιοσύνης. Σε λίγες μέρες θα το δώσω στη δημοσιότητα και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Αυτή είναι η άμεση προτεραιότητά μας.

Επιπλέον έχει προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και έχει πάρει την τελική του μορφή το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά. Θα προσπαθήσω, στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, να γίνουν νόμοι του κράτους το σχέδιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα και το οικογενειακό δίκαιο. Η πορεία των άλλων νομοσχεδίων δεν εξαρτάται από εμένα, αλλά από τον κύκλο των εργασιών της Βουλής. Να σημειώσω εδώ ότι δεν υπάρχουν εμπόδια και αναστολές αφού στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δεν υπάρχουν κυβερνήσεις εδικού σκοπού ή περιορισμένης ευθύνης. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι τα νομοσχέδια που συνδέονται με την οικονομική κρίση έχουν προτεραιότητα.

Και συνολικά για την κυβέρνηση; Τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει η «Χάρτα» Παπαδήμου (πρωτοβουλίες, αποφάσεις, μεταρρυθμίσεις κ.ά.);

Η κύρια αποστολή της, όπως είναι γνωστό, είναι η ολοκλήρωση της υλοποίησης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για την κατοχύρωση του εθνικού κεκτημένου που εγγυάται την παραμονή μας στο ευρώ και είναι όρος για να προχωρήσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης και προόδου.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως αναμένονται εξελίξεις. Είστε της άποψης ότι πρέπει να κινηθούν άμεσα και μάλιστα από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου οι διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας; Συνέδριο πριν από τις εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί συντεταγμένα με βάση το καταστατικό του. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ιστορικά τις αντοχές του και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ο βασικός συντελεστής της δημοκρατικής ομαλότητας, της προόδου και της ανάπτυξης της χώρας. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνάρτηση των φιλοδοξιών και των επιθυμιών των ηγετικών στελεχών του. Η τεράστια προσφορά του στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους είναι η παρακαταθήκη του στον ελληνικό λαό ο οποίος είναι και ο εγγυητής της πορείας του.

Είναι πολλοί οι πρωθυπουργίσιμοι στο ΠΑΣΟΚ, όπως λέει ο κ. Πάγκαλος;

Σε αυτά που σας είπα στην προηγούμενη ερώτησή σας προσθέτω ότι είναι θεμιτές οι φιλοδοξίες αλλά θα πρέπει να εκδηλώνονται στην ώρα τους, γιατί, διαφορετικά, όπως λένε στο χωριό μου, όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

Ο κ. Παπαδήμος υποστηρίζει ότι δεν είναι πολιτικός. Το πιστεύετε; Και αν ναι, είναι συγκριτικό πλεονέκτημα;

Την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος. Δεν είναι πολιτικός με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αλλά με σαφήνεια δήλωσε ότι έχει ασκήσει οικονομική πολιτική και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι βαθύς γνώστης των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Σκέφτεστε να αυστηροποιήσετε το πλαίσιο για τους φοροφυγάδες που προφυλακίζονται αλλά…

Με βάση τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά, φοροφυγάδες και κλέφτες οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Το θέμα της προφυλάκισης, που θέτουν παρά πολλοί, είναι θέμα αξιολόγησης του ανακριτή και του εισαγγελέα, να κρίνουν με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης και της εν γένει κατάστασης του κάθε φορά συλληφθέντος. Οι δίκες που αφορούν το σύγχρονο έγκλημα της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.