Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τα 400.000.000 ευρώ που απαιτούνται, προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να καταβληθούν χωρίς πρόβλημα οι μισθοί και οι συντάξεις, υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου απαιτούνται 400 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα», είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

«Όπως βρέθηκαν τα χρήματα το τελευταίο δίμηνο του 2009  έτσι θα βρεθούν και σήμερα τα 400 εκατομμύρια ευρώ» πρόσθεσε.  Οι τρεις βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη,  είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση του χρέους.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα υπογραφεί η απόφαση που θα προσδιορίζει τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ άμεσα θα υλοποιηθεί και η συμφωνία με την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δώσουν τα χρήματα που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα προχωρούν τα αναγκαία βήματα για την ολοκλήρωση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας και εντατικοποιείται η λειτουργία της εθνικής αναλογιστικής αρχής, ενόψει και της αξιολόγησης της Ελλάδας και του ελέγχου του Eurogroup της 25ης Νοεμβρίου, ώστε να είναι θετική η αξιολόγηση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώνονται όσες αναλογιστικές μελέτες εκκρεμούν και από το νέο χρόνο ολοκληρώνεται και η απογραφή των συνταξιούχων. Ήδη η απογραφή έχει οδηγήσει στην άρση καταβολής 36.000 συντάξεων που δίνονταν παράνομα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προωθούνται νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων και αυτό για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Επίσης ενεργοποιούνται τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης, που θα απορροφήσουν μαζί με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» περίπου 340.000 άνεργους.

Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών δεδομένου ότι οι απώλειες των ταμείων λόγω της κρίσης είναι 4,5 δισ. ευρώ. Σημαντικά οφέλη αναμένονται από τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που θα προωθηθούν.