«Χαστούκι» στα πολύ χαμηλά εισοδήματα θα αποτελέσει η μείωση του αφορολόγητου, ενώ τα «αντίμετρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν αποτελούν εγγύηση για τους πολίτες που θα χάσουν από τη συμφωνία, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».
Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι για κάθε ευρώ θα επιστρέφει στον φορολογούμενο το ίδιο ποσό, από την λήψη των αντισταθμιστικών μέτρων. «Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Παγκόσμιο φαινόμενο και οικονομικό θαύμα θα είναι. Να το αναλύσετε και θα πάρετε πνευματικά δικαιώματα κι από άλλες χώρες» είπε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
«Πετυχαίνουμε ένα πλεόνασμα από τη νέκρωση της οικονομίας», επεσήμανε.
Αμφισβητώντας τόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από μια τέτοια πολιτική, αλλά και το αποτέλεσμα για τους ίδιους τους φορολογούμενους πολίτες, ο κ. Λεβέντης και διερωτήθηκε: «Αν από την μία τα παίρνετε από τους πολίτες και από την άλλη τα δίνετε, αυτό τι όφελος θα έχει για τους δανειστές;».
Παράλληλα, τόνισε πως ούτως η άλλως η μείωση του αφορολόγητου, σε αντιστάθμισμα με τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα χαμηλά εισοδήματα. «Δηλαδή αν κόψεις έναν μισθό – γιατί τόσο θα κοπεί από τον χαμηλοεισοδηματία με την πτώση του αφορολόγητου -κι αυτός δεν έχει σπίτι, για να πληρώσει μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να αγοράσει και καταναλωτικά αγαθά, ώστε να επωφεληθεί της μείωσης του ΦΠΑ, από πού θα επιστρέψουν τα χρήματα από τις απώλειες;» ανέπτυξε το σκεπτικό του ο κ. Λεβέντης.
«Άρα, εκείνοι που χάνουν είναι τα χαμηλά και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Και γιατί θα πάρουμε μέτρα, αφού θα τα εισπράξουμε και πάλι μετά; Τι αλχημεία είναι αυτή;» επέμεινε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι νομοθετεί προληπτικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές, ενώ οι ίδιοι οι υπουργοί έλεγαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αντίκειται στο Σύνταγμα μια τέτοια νομοθέτηση. «Αλλά συνηθίσαμε να κάνουμε το Σύνταγμα χαλί και να το πατάμε. Μήπως δεν είναι αντισυνταγματικά μέτρα ο κόφτης και το Υπερταμείο; Δεν μας πειράζει πια όμως» υποστήριξε ο κ. Λεβέντης.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε και πάλι οικουμενική κυβέρνηση, που θα είναι αυστηρώς προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό.
«Θέλω απαντήσεις και όχι λογύδρια κ. πρωθυπουργέ», είπε.